Moguće novo poskupljenje kafe

Smanjen prinos kafe u Brazilu, najvećem svetskom uzgajivaču, mogao bi da izazove naglo povećanje cena kafe širom sveta u narednim mesecima, objavio je Vol strit žurnal.
Moguće novo poskupljenje kafe
Foto: Pixabay
Prema podacima o trgovanju, fjučersi kafe porasli su za skoro 90 odsto prošle godine nakon što su suša i mrazevi uticali na brazilsku proizvodnju.
Cene kafe su u februaru skočile na 10-godišnji maksimum na 2,59 dolara po funti (1 funta = 453,5 grama) i ostale su više nego prethodnih godina, što je povećanje od 18,06 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Analitičari tržišta očekuju dalje poskupljenje zbog specifičnosti berbe kafe u Brazilu. Tradicionalno se odvija u dvogodišnjem ciklusu, pri čemu poljoprivrednici sakupljaju veće količine arabike u parnim godinama. Međutim, zbog ekstremnih vremenskih prilika u 2021. godini, očekivanja za ovogodišnju žetvu su niska, posebno imajući u vidu porast troškova đubriva i transporta.
 
Pored Brazila, plantaže u Kolumbiji, još jednom velikom izvozniku kafe, takođe su bile pogođene vremenom vlažnijim od uobičajenog.
 
Prema nekim procenama, navodi Vol strit žurnal, očekuje se da će ovogodišnji prinosi na nekim farmama biti manji za 50 odsto.
  • Programer

    24.08.2022 14:42
    Eto
    Taman dobar izgovor da vratim malo krvi u svoj sistem za cirkulaciju kofeina.
  • milicica

    24.08.2022 13:48
    kafa?
    Pa ovo sto mi pijemo je sve samo nije kafa i mogu oni da donose zakone,uredbe sve dok nema stvarne kontrole pisi kuci propalo.
  • Sanja

    24.08.2022 12:05
    Napokon ću nekako da uštedim jer ne pijem kafu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.