
Više razloga zašto je integralna testenina zdravija od obične
Testenina kao namirnica često se nađe na popisu hrane koju treba izbegavati ukoliko želimo da smršamo ili da se zdravije hranimo.

Foto: Pixabay
Bez obzira na brojne razloge za izbegavanje ove popularne namirnice, vrlo često se nalazi na trpezi skoro svakog doma.
Da biste jeli zdravije, ne morate nužno izbegavati testeninu. Za početak je važno da unosite preporučenu količinu, a to je oko 70 grama sirove testenine po porciji.
Ipak, ukoliko želite zdraviju opciju, birajte integralnu testeninu umesto bele. Ako pogledamo kalorije između ove dve vrste testenina, uočićemo da su one vrlo slične.
Bela testenina na 100 grama proizvoda sadrži oko 370 kalorija, 75 ugljenih hidrata, 13 proteina i oko dva grama masti. Integralna testenina na 100 grama proizvoda sadrži oko 350 kalorija, takođe 75 grama ugljenih hidrata i 13 grama proteina i dva grama masti.
Međutim, brojke nisu uvek merilo zdrave ishrane. Postoji nekoliko razlika zašto je integralna testenina bolji izbor od obične, bele testenine.
Integralna testenina napravljena je od celog zrna žitarice, zato sadrži i do dva puta više vlakana, koja podstiču bolje varenje hrane u organizmu. Takođe sadrži više gvožđa, koji je dobar za vašu krvnu sliku.
Takođe ima mnogo više magnezijuma i fosfata koji utiču na zdravlje zuba i kostiju, a nizak glikemijski indeks znači da vam nivo šećera neće naglo skočiti kao što je slučaj s običnom testeninom.
I na kraju, integralna testenina i generalno proizvodi od integralnog brašna daju duži osećaj sitosti i energije. Time ćete manje jesti testeninu, ali i izbeći glad u kasnijim satima, pa je integralna testenina dobar izbor ako želite da izbegnete užine.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo
19.03.2023.•
3
Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.
Ideja za sutrašnji ručak: Njoke sa paradajzom i sirom
17.03.2023.•
1
Ovo ukusno jelo pravi se u rerni, a preporučujemo da ga poslužite toplo.
Kako da odaberete pivo koje vam odgovara
17.03.2023.•
0
Stručnjaci objašnjavaju na šta treba obratiti pažnju kada tražite najzdravije pivo.
VIDEO: Egzotično jelo meksičke kuhinje - kavijar od larvi mrava
16.03.2023.•
0
Ako ste zainteresovani za otkrivanje jedinstvenih ukusa iz celog sveta, eskamoles bi moglo biti jelo koje će pobuditi vašu znatiželju.
Uklapa se u svaki obrok, lako se priprema: Svi razlozi zašto treba da jedete pirinač
15.03.2023.•
0
Vrsta pirinča je veoma mnogo, a ova raznovrsna hrana jedno je od ključnih jela na svačijem meniju.
Pet namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
15.03.2023.•
0
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je kojih pet namirnica najčešće uzrokuje trovanje hranom.
Popularni topli i hladni napici koji mogu povisiti krvni pritisak
14.03.2023.•
0
Krvni pritisak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posledica, poput srčanog ili moždanog udara.
Ispijanje vode sa limunom: Pored brojnih prednosti, nosi i neke negativne efekte
13.03.2023.•
2
Ispijanje vode s limunom često se preporučuje kao čarobni lek za mršanje ili napitak koji održava zdravlje organizma.
Kremasta supa od đumbira i šargarepe: Ukusan način da se zagrejete tokom hladnih dana
12.03.2023.•
1
Ukoliko ste ljubitelj kremastih čorba, supa i potaža, ovo je recept koji obavezno treba da probate - krem supa od đumbira i šargarepe.
Ideja za slatki nedeljni doručak: Američke palačinke
11.03.2023.•
0
Nedelja je dan kada sebi možemo da dozvolimo male prestupe u dijeti.
Brz i ukusan recept za vikend dezert: Kakao kocke sa vanilom i kokosom
10.03.2023.•
2
Za ovaj ukusan, jednostavan kolač, poznat kao brownie, nije vam potrebno puno vremena.
Uhapšeni zbog "suši terorizma" u restoranima - pili iz zajedničke flaše soja sosa
09.03.2023.•
3
U Japanu su uhapšene tri osobe zbog namernog nemarnog ponašanja u suši restoranima, objavio je danas Gardijan.
VIDEO: Nemački poslastičar nudi sladoled od cvrčaka sa prelivom od - cvrčaka
09.03.2023.•
0
Tomas Mikolino, vlasnik poslastičarnice u Rotenburgu na Nekaru u Nemačkoj, ove sezone ponudiće kupcima novi ukus sladoleda.
Umesto kafe: Šest neobičnih jutarnjih napitaka iz različitih delova sveta
09.03.2023.•
1
Iako su kafa i čaj možda najpopularnije opcije, postoji mnogo toplih napitaka koji se širom sveta piju za doručak i koje vredi istražiti.
Recept dana: Kad se projice pretvore u kuglof
08.03.2023.•
0
Dolaze vam iznenadni gosti, a ne znate šta da spremite kao posluženje?
Živela brzina: Taljatele sa čerijem u belom sosu
07.03.2023.•
1
Često tokom radne nedelje nemamo mnogo vremena da se posvetimo kuhinji, pa nam dobro dođu "brzi recepti".
Toblerone moraju da promene izgled pakovanja
06.03.2023.•
3
Proizvođači čokolade Toblerone moraju da uklone prikaz planinskog vrha Materhorn sa svog pakovanja, zbog toga što se većina proizvodnje premešta iz Švajcarske u Slovačku.
Recept za probati: Ukusan čorbast pasulj, kuvan s govedinom
06.03.2023.•
0
Ukoliko ste ljubitelj pasulja, ovaj recept sa govedinom će vas oduševiti.
Evo zašto sastojci za torte i kolače treba da budu sobne temperature
05.03.2023.•
0
Pečenje je nauka i svaki je detalj bitan. Jedno od najvažnijih pravila kojeg se domaći pekari moraju pridržavati je korišćenje sastojaka sobne temperature.
Sud: Sir "grijer" može da bude i američki
05.03.2023.•
5
Sud u Ričmondu u američkoj državi Virdžinija doneo je odluku po kojoj naziv sira "grijer" ne mora da se odnosi isključivo na sireve koji se prave u Francuskoj ili Švajcarskoj.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar