Koliko brzo treba iskoristiti namirnice kada otvorite teglu ili flašu?

Znate li koliko brzo treba iskoristiti ajvar ili džem kada načnete teglu? Koliko brzo morate potrošiti jogurt ili sok kada ih otvorite?
Koliko brzo treba iskoristiti namirnice kada otvorite teglu ili flašu?
Foto: Pixabay
Većina ljudi postupa po osećaju, ali ako pogrešimo da li se može desiti neka šteta po zdravlje?
 
"Džem i marmelada imaju izuzetnu moć stvaranja plesni jer sadrže puno šećera i puno vode. Kada se plesan stvori na površini obično sklonimo kašikom i bacimo. Ne, nikako", kaže za RTS Marija Rakić Ljubomirović, inženjer biotehnologije iz Hemijsko-prehrambeno tehnološke škole u Beogradu.
 
Džem neće biti bezbedniji ni ako se prokuva jer ne znamo kakve su plesni po njemu.
Šta se dešava sa kiselim kupusom ako se po vrhu kace uhvati plesan?
 
"Može da se sabere ta plesan, da se skloni površinski sloj kupusa. Morate da napipate i glavicu kupusa da li je omekšala, u dubini kace neće biti toga, samo površinski", objašnjava Marija Rakić Ljubomirović.
Rok trajanja namirnica po otvaranju - čuvanje u frižideru:
 
- džem i marmelada, dve nedelje,
- zimnica, 7 dana,
- kiseli krastavci, 3 meseca,
- ajvar, 3 meseca,
- kečap, 6 meseci,
- senf, 12 meseci,
- konzerve, 1 dan
 
Kako postupati sa namirnicama koje su u konzervama? Da li ih po otvaranju treba prebaciti u staklene posude?
 
"Obavezno treba prebaciti u staklenu ili porcelansku posudu, poklopimo i odložimo. Konzerva se čuva jedan dan samo u slučaju ako ste konzervu otvorili i ostavili sadržaj u njoj. Ako prebacite sadržaj, možete je sigurno čuvati dva do tri dana", ističe tehnolog i dodaje da su mesni proizvodi rizični zbog bakterioloških kvarenja koja su opasna.
 
Koliko dugo može da traje zejtin (u plastičnoj flaši) nakon otvaranja?
 
"Zejtin može da traje dva do tri meseca, ali da bude na tamnom mestu bez toplote. Bolje je prebaciti ulje u staklenu flašu, tada može da traje do šest meseci.".
 
Zašto brašno treba čuvati u frižideru?
 
"Ljudi obično ostave brašno u plakaru gde je toplo. Ne morate brašno držati u frižideru, ali mora biti tamo gde je hladno, kao što je u podrumu. Ako brašno držite u frižideru obavezno ga prebacite u staklenu posudu, nemojte ostavljati u papirnoj kesi", pojašnjava tehnolog.
 
Rok trajanja namirnica po otvaranju – čuvanje u frižideru:
 
- dugotrajno mleko 7 dana,
- kiselo mleko i jogurt, 7 dana,
- mladi sir, 7 dana,
- stariji sir, 15 dana,
- biljna mleka, 3 dana,
- biljna pavlaka za kuvanje, 4 dana,
- pasterizovani sokovi, 2-3 dana,
- sok od paradajza, 4 dana,
- brašno, 6 meseci
Da li možemo da operemo sir ili uklonimo deo na kome se nalazi plesan?
 
"Ne bih to preporučila. Mi ne znamo kakve su se plesni razvile, zato je najbezbednije ne jesti takve vrste prerađevina", kaže za RTS Marija Rakić Ljubomirović i dodaje da je ista situacija kod biljnih mleka i pavlaka. Naime, ove namirnice podložne su stvaranju plesni, pa i četiri dana čuvanja u frižideru može biti mnogo.
 
Sok od paradajza
 
"Domaće pripremljeni paradajz se obično čuva u staklenim flašama, pa u frižideru može da ostane između sedam i deset dana. Tokom kuvanja je dodata so koja je prirodni konzervans koji će održati svežinu", istakla je i dodala da kupovni paradajz, koji nije prebačen u staklenu posudu, u frižideru može ostati do četiri dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.