Zašto neki ljudi dodaju so u svoju kafu?

Većina ljudi, ako žele nešto da dodaju svojoj kafi, biraju najčešće šećer i mleko, ali i razne sirupe.
Zašto neki ljudi dodaju so u svoju kafu?
Foto: Pixabay
Trend koji kruži društvenim mrežama predlaže dodavanje prstohvata soli, umesto kašičice šećera u šoljicu kafe. Čini se da ovaj trik uklanja gorčinu i otkriva druge ukuse koji bi inače mogli da budu "izgubljeni".
Postoji čak i naučna osnova za ovu neobičnu kombinaciju, dobro poznata decenijama: natrijum hlorid je izuzetno efikasan u suzbijanju gorčine kafe i drugih vrsta hrane, piše Independent.
Sposobnost natrijum hlorida, obične kuhinjske soli, da potisne gorčinu, naučnici su pripisali popularnosti soli kao sastojka za kuvanje širom sveta, tokom ljudske istorije.
 
Uklanjanjem percepcije gorčine, so omogućava da drugi ukusi, kao što su slatkoća, dođu do izražaja.
 
Istraživanje objavljeno 1995. pokazalo je da je so efikasna u maskiranju gorčine. Kada su naučnici pomešali slatka i gorka jedinjenja, dodavanjem soli mešavina je imala slađi i manje gorak ukus. Ali potiskivanje nije išlo u oba smera, gorka jedinjenja nisu potisnula ukus soli.
 
Uobičajeno je, na primer, soljenje patlidžana da bi se smanjila njegova gorčina. Soljenje je takođe popularna tehnika za smanjenje gorčine prokelja.
Na raznim mesta širom sveta kafi se obično dodaje so kako bi se poboljšao njen ukus. To je slučaj i sa  Vijetnamom, gde je slana kafa poboljšana kondenzovanim mlekom.
 
Čak su i pripadnici američke mornarice pili kafu sa solju tokom i nakon Drugog svetskog rata, i otkrili su da je upravo so pomogla u uklanjanju gorčine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.