Irska prva zemlja u kojoj će na alkoholu morati da piše broj kalorija, grama, o cirozi jetre...

Irska je postala prva zemlja u svetu koja je obavezala proizvođače alkoholnih pića da od 2026. napišu na etiketi zdravstvenu deklaraciju.
Irska prva zemlja u kojoj će na alkoholu morati da piše broj kalorija, grama, o cirozi jetre...
Foto: Pixabay
To znači da će na etiketi morati da piše koliko piće ima kalorija, grama, da postoji rizik od kancera i bolesti jetre, kao i opasnosti od pijenja tokom trudnoće.
Ministar zdravlja Irske Stiven Doneli potpisao je zakon i rekao da se raduje da i ostale zemlje prate ovaj primer, što je zabrinulo italijanske proizvođače vina i ljude u nekim zemljama EU, preneo je "Gardijan".
Zakon bi stupio na snagu 22. maja 2026. godine i dao bi kompanijama vreme da se prilagode politici koja prati već postojeća pravila o hrani i drugim pićima, naveo je Doneli.
 
"Uz takvu informaciju, možemo da ljude obavestimo o konzumaciji alkohola. Pakovanje hrane i ostalih pića već sadrži podatke, kao i upozorenja. Ovaj zakon dovodi alkoholne proizvode u ravan sa tim pravilom", poručio je Doneli.
 
Proizvođači alkohola će morati da pokazuju informacije i upozorenja na pakovanju i da upute korisnike na sajt irskog ministarstva zdravlja za više informacija o konzumiranju alkohola.
 
Slične informacije će biti obavezne i u pabovima, restoranima i ostalim objektima koji služe alkohol.
  • Bezelbub

    24.05.2023 12:02
    Pa, realno uzročnik ciroze jetre i alkoholizma sigurno nije ovaj Blue Label od 150e po flaši, ili bilo koje drugo fino piće sa slike. Uzročnik je jeftina brlja koja se pije na galone.
  • DetelinaraDoŠtranda

    23.05.2023 07:29
    Guinness nije alkohol...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.