
Slavni kuvar zabranio veganima ulazak u svoj restoran
Poznati kuvar Džon Mauntin zabranio je veganima ulazak u svoj restoran nakon što je nezadovoljna mušterija pokrenula internet raspravu između mesojeda i onih koji ne jedu meso.

Foto: Pixabay
Slavni kuvar rođen je u Velikoj Britaniji, a sada vodi restoran "Fyre" u Konoliju u Australiji. Na naslovnice je dospeo 2012. godine kada je opsovao kvara Makusa Veringa s Mišelinovom zvezdicom koji mu je dao ocenu 2 od 10 za riblje jelo u emisiji "Great British Menu".
Poznati kuvar na Fejsbuk stranici restorana nedavno je postavio obaveštenje.
"Nažalost, svim veganima je zabranjen ulazak u 'Fyre' (zbog razloga vezanih uz mentalno zdravlje). Zahvaljujemo vam na razumevanju", stoji u obaveštenju.
Mauntin je izjavio da je taj potez podstaknut sporom s jednom devojkom.
"Devojka mi se obratila i rekla da dolazi u restoran i pitala postoje li veganske opcije. Rekao sam da ću joj udovoljiti, rekao sam da imamo njoke, povrće... I to je bilo to."
Međutim, kuvar je rekao da je zaboravio na zahtev žene jer je bio zauzet oko privatne zabave. Njegov pomoćni kuvar tada je odbrusio Mauntinu zato što im "nije rekao za mušteriju veganku."
Nezadovoljna mušterija požalila se australijskim medijima.
"Moja jedina opcija je bilo jelo od povrća. Bilo je u redu, ali ne s tim punjenjem. I bila sam šokirana kad mi je to naplatio 32 dolara. Mislim da je danas neverovatno važno da restorani mogu da ugoste svakoga, a ako nemaju opciju veganskih obroka, to pokazuje vaše nedostatke kao kuvara. Nadam se da ću videti neka poboljšanja u vašem jelovniku jer već neko vreme živim u Konoliju i videla sam mnoge restorane u toj zgradi kako se otvaraju i zatvaraju, a nijedan od njih ne potraje. Ako ne shvatiš na vreme, ne verujem da će tvoj restoran biti taj koji će uspeti", obratila se kuvaru.
Kuvar joj je odgovorio: "Što se tiče vegana/vegetarijanaca koji su u vrlo maloj manjini, posebno u severnim predgrađima, pokušavam da uslužim sve druge. Hvala na negativnoj recenziji... Slobodno podelite svoje usrano iskustvo i radujem se što vas više neću videti. Kako detinjasto. Vi i svi vaši veganski prijatelji možete otići i uživati u jelima na drugom mestu. Sada vam je zabranjen ulazak", rekao je.
Mauntin je rekao da je restoran preko noći preplavljen negativnim Gugl recenzijama s jednom zvezdicom nakon njihove javne rasprave.
"Počeli smo da dobijamo sve ove negativne kritike bez ijednog komentara, što stvarno šteti poslu. Je**ni vegani, ozbiljno... Ja sam završio njima. Na kraju dana, to nije ono što želim da učinim, ali oni mogu da odj*u", rekao je.
Međutim, ljudi koji podržavaju njegov stav, uključujući i one koji nisu posetili restoran, počeli su da daju restoranu Gugl recenzije s pet zvezdica.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
0
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Komentari 7
nullroute
hh
Slobodan
to za mene nije profesionalni kuvar i zasluzuje losu ocenu..
I da nije vegan, ako je zaboravio i doneo pogresnu hranu dovoljno je neprofesionalno!!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar