
Koliko dugo vino može da stoji nakon otvaranja? A evo i kako da ga "spasite" od propadanja
Svi smo nekada doživeli da od prijatelja na poklon dobijemo razna fina vina koja smo jednostavno morali odmah da isprobamo.

Foto: Pixabay
Boce su imale lepe dizajnerske etikete i izgledale su luksuzno. Preostalo vino ostalo je da stoji na vašem pultu napola prazno, a do trenutka kad ste odlučili da ga upotrebite za nešto, prošlo je već više od nedelju dana.
Onda već počnete da se pitate koliko je dana tačno prošlo i da li je vino, koje je još nedavno bilo zvezda večeri, još uvek upotrebivo, piše Index.hr.
Svako vino ima rok trajanja
Sve je povezano s oksidacijom, hemijskom reakcijom koja zbog izloženosti vazduhu etanol pretvara u acetaldehid.
Acetaldehid ima svojstva koja se razlikuju od etanola, uključujući i specifičan miris i ukus.
To je bitan deo proizvodnje vina. Oksidacija se može dogoditi tokom proizvodnje vina, fermentacije, sazrevanja u buretu ili pri čepiranju i sasvim je normalna pojava.
Izlaganje određenih vina vazduhu uobičajena je praksa kako bi "prodisala". Na taj se način vino osvežava i otpušta arome.
Međutim, svako vino ima rok trajanja, osim ako ga ne planirate pretvoriti u sirće.
Oksidacija može značajno uticati na karakteristike vina i povećati nivoe sirćetne kiseline. Kao rezultat, ukus vina može postati ustajao.
Mnogi vinari koriste konzervanse na bazi sumpora kako bi zaštitili vino od oksidacije, pa vina s manje sumpora brže počinju da podsećaju na sirće.
Bakterije takođe mogu reagovati s otvorenom bocom vina, uzrokovati kvarenje, kao i promene ukusa i gustine.
Koliko dugo vino traje nakon otvaranja?
Otvorena boca rozea, crnog ili belog vina može, u zavisnosti od količine sumpora i ispravnom skladištenju, trajati između tri i pet dana.
Crna vina se uglavnom ne čuvaju u frižideru, što može ubrzati njihovo kiseljenje.
Penušava vina su osetljivija, te traju samo jedan do tri dana pre nego što izgube svoje karakteristike. Duže skladištenje penušavog vina može da dovede do gubitka karbonizacije.
Pre nego što odlučite da bacite vino, preporučuje se da ga natočite u čašu i procenite boju i miris.
Promene u svežini mogu ukazivati na to da vino više nije dobro za konzumaciju.
Ako je postalo mutno ili neprozirno, preporučuje se da ga izlijete u odvod. Nepoželjni mirisi poput sirćeta, mokre kartonske kutije ili čak mokrog psa ukazuju na prekomernu oksidaciju ili razvoj bakterija i uglavnom je takvo vino najbolje da bacite.
Kako ga čuvati nakon otvaranja?
Nakon što smo saznali koliko vino može trajati, vreme je za raspravu o pravilnom skladištenju.
Sva otvorena vina treba ponovno zatvoriti i staviti u frižider.
Bez obzira na vrstu vina, najbolje ga je da ga čuvate na hladnom i tamnom mestu jer će to usporiti degradaciju i smanjiti njegovu izloženost kiseoniku, toplini i svetlu.
Važno je napomenuti da crna vina treba vratiti na sobnu temperaturu pre konzumacije.
Ponekad je teško vratiti čep u otvorenu bocu vina jer to može zarobiti vazduh unutra. Zato vinari preporučuju korišćenje posebnih alata, poput vakuumskog čepa za vino.
Postoji i zanimljiv proizvod za zaštitu vina koji izgleda poput kondoma, pa su majka i sin koji su ga izumeli odlučili zadržati ime i proizvod plasirati na tržište pod imenom "vinski kondom".
Sve što treba da učinite je da ga izvadite iz pakovanja i nataknete na vrh otvorene boce.
Ovaj alat ne uklanja vazduh iz boce, ali sprečava ulazak novog vazduha. U svakom slučaju, može biti zanimljiv poklon.
Ako nemate pri ruci čep za vino ili ovu zanimljivu zaštitu, prozirna folija i gumica mogu isto tako poslužiti. To nije idealno rešenje, ali može pomoći u usporavanju oksidaciju.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
3
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Komentari 1
Dekii23
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar