
Lako i jednostavno: Kako da pripremite ukusan lava kolač?
Potrebno nam je ponekad da se zasladimo. Zašto onda to ne bi bilo baš ukusno?

Foto: Pixabay
U nastavku vam donosimo recept za lava kolač.
Ovaj kolač, osim što će vas zasladiti, zasigurno će i obradovati vaše goste.
Sastojci:
100 g crne čokolade (sa 70% kakaoa)
100 g putera, plus malo više za podmazivanje kalupa
2 velika jaja
2 žumanca
1/4 šolje (50 g) kristal šećera
2 kašike (30 g) univerzalnog brašna
Kakao u prahu, za posipanje
Prstohvat soli (opciono, pojačava ukus čokolade)
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 200°C i pažljivo podmažite četiri kalupa za mafine ili keramičke činije puterom, a zatim ih pospite kakao prahom.
Na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj, otopite čokoladu i puter dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite smesu da se malo ohladi.
U međuvremenu, u drugoj posudi, mutite jaja, žumanca i šećer električnim mikserom dok smesa ne postane svetla i penasta.
Pažljivo umešajte otopljenu čokoladnu smesu u jaja. Kada se sve sjedini, dodajte brašno (i sol, ako koristite) i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Podelite testo ravnomerno između pripremljenih kalupa.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 10-12 minuta, ili dok ivice nisu čvrste, a centar ostaje malo mekan kada se lagano pritisne.
Ostavite kolače da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih pažljivo izvadite iz kalupa.
Možete ih servirati toplo, sa strane sladoleda ili voća po želji.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Kremasta karbonara sa jajima i pečurkama
14.05.2025.•
0
Danas vam donosimo malo drugačiju verziju karbonare, koja će sigurno zadovoljiti nepce i stomak.
Meke kao duša: Puter kiflice koje mirišu na detinjstvo
12.05.2025.•
1
Puter kiflice su klasik među domaćim pecivima koje osvajaju na prvi pogled i zalogaj.
Za vrele dane koji nailaze: Sladoled od kokosa i ruma
12.05.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za domaći kremasti sladoled od kokosa i ruma.
Da vas zagreje na kišni i prohladni dan - pileći paprikaš sa knedlama
08.05.2025.•
0
Ako do sada niste sami pravili paprikaš - uobičajeno jelo na trpezi mnogih u Srbiji i šire - evo klasičnog recepta za ovo fino jelo.
Malo drugačija, a jednako ukusna verzija mnogima omiljene brze hrane: Pica sa korom od karfiola
07.05.2025.•
0
Danas vam donosimo jednostavan i ukusan recept za koru pice od karfiola, što je dobra varijanta za one koji izbegavaju gluten ili žele da unesu nešto manje ugljenih hidrata.
Pikantni sataraš - Malo drugačija verzija tradicionalnog balkanskog jela
05.05.2025.•
4
Sataraš je tradicionalno balkansko jelo - lagano, zdravo, rpavi se od povrća, prvenstveno od paprike, paradajza i luka. Često se služi kao prilog ili lagano glavno jelo, posebno leti.
VIDEO: Puter od kroasana je novi hit na mrežama - evo kako ga možete sami napraviti
04.05.2025.•
3
Da li ste čuli za puter od kroasana? Reč je o namazu napravljenom od pečenih kroasana koji se blendaju s dodacima poput maslaca, šećera, vanile ili čokolade.
Za brzinsko prolećno osveženje: Krem od jagoda
04.05.2025.•
2
Danas vam donosimo jednostavan, a fin recept za krem od jagoda koji možete napraviti u zdravijoj verziji - bez dodatog šećera, ili se malo igrati sa sastojcima.
Domaće kiselo mleko od samo 3 sastojka
03.05.2025.•
0
Iako se kiselo mleko danas lako može kupiti u svakom marketu, većina ljudi se verovatno s nostalgijom seća detinjstva kada su ovaj mlečni proizvod mame i bake pravile kod kuće.
"Pistaćino": Napitak za ljubitelje kafe i pistaća u jednom
03.05.2025.•
0
Ako ste inače ljubitelj kafe, ali biste da isprobate nešto novo, "pisatićino" je pravi izbor za vas.
Hladna testenina salata sa fetom i povrćem, idealna za tople dane
02.05.2025.•
0
Visoke temperature traže lagane obroke, a hladna salata od testenine nameće se kao savršen izbor za tople dane – brzo se priprema, osvežava i može da stoji u frižideru i do dva dana.
Ukusan recept: Tiramisu sa jagodama
01.05.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o nečem slatkom, evo predloga - tiramisu sa jagodama.
Za ukusan i zdrav početak dana: Kajgana sa avokadom i paradajzom
29.04.2025.•
3
Ova kajgana je bogata zdravim mastima i vitaminima, idealna za lagani obrok.
Za doručak, užinu i ručak: Slani mafini sa mladim lukom
28.04.2025.•
0
Slani mafini sa mladim lukom biće pravo osveženje na vašoj prolećnoj trpezi ukoliko tražite slani zalogaj koji se može jesti za doručak, užinu ili kao dodatak ručku.
Sočna piletina sa krompirom i kremastim sosom od pečuraka
27.04.2025.•
0
Celo jelo pravi se u samo jednom tiganju za maksimalan ukus i minimalno čišćenje.
Ako volite bolonjeze špagete - napravite ih sa pečenim povrćem i sočivom
24.04.2025.•
0
Špagete bolonjeze su mnogima omiljeno jelo, ali je nekad dobro napraviti malu promenu.
Brzi voćni desert u čaši
24.04.2025.•
0
Danas vam donosimo jednostavan i brz recept za voćni desert u čaši koji ne zahteva pečenje i može se praviti s bilo kojim sezonskim ili zamrznutim voćem.
Lazanja sa tikvicama - zdravija, a jednako ukusna varijacija klasika
23.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdraviju verziju lazanje koja je bogata vlaknima, niskokalorična i jednostavna za pripremu.
Da vas osveži za početak dana: Smuti sa bobičastim voćem i čia semenkama
22.04.2025.•
1
Uvek dobro dođe mala doza energije koja će učiniti da ste siti do ručka ili bar drugog doručka. Još ako su sastojci iole zdravi - pun pogodak.
Recept: Pasta sa piletinom i pečurkama u krem sosu
21.04.2025.•
0
Znamo da je na stolu ostalo svega od praznika, ali da podsetimo na jedan recept, možda će zatrebati u narednim danima.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar