
Obavezna zimska poslastica: Štrudla sa makom i orasima - ovo je savršen recept
Mak je omiljeno punjenje tradicionalnih slatkih savijača od dizanog testa, a početak novembra je i svojstvena prekretnica u svetu domaćih kolača, ali i slanih jela.

Foto: Pixabay
Nakon leta i torti koje se ne peku, kao i voća, krećemo s nečim malo jačim - a to su obavezna dizana testa, piše Index.hr.
Kad su obogaćena koricom limuna, rumom, vanilom i sličnim aromama, ta testa finija su od bilo čega, a punjenja su redovno orasi, mak i rogač.
Recept za te mini štrudle od maka i oraha koje možete dizati sat - dva pa peći, ali i pustiti preko noći pa ispeći ujutro donosimo vam u nastavku teksta.
Od sastojaka za testo biće vam potrebno: pola kocke svežeg kvasca, 300 ml toplog mleka, 100 grama šećera, 600 grama glatkog brašna, 100 grama maslaca ili svinjske masti i jedno jaje.
Za punjenje od oraha, treba vam 200 grama mlevenih oraha, 100 ml vrućeg mleka, 50 grama šećera i kašičica ruma.
Za punjenje od maka, treba vam 200 grama mlevenog maka, 100 ml vrućeg mleka, 50 grama šećera i pola limuna (korica).
Priprema
1. Zamesite testo
Sveži kvasac izmrvite, pa mu dodajte pola količine šećera i prelijte s pola količine toplog mleka (ne sme biti vruće jer se kvasac neće dignuti).
Ostavite desetak minuta da se zapeni. Dodajte ga u brašno pomešano s ostalim sastojcima i zamesite glatko testo.
Podelite u četiri dela pa svaku lopticu malo pobrašnite i sve skupa pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže dok radite punjenja.
2. Napravite punjenja
Za svako punjenje izmiješajte sve nabrojane sastojke. Mleko mora biti vruće da "pofuri" orahe i mak i tako će nastati guste smese za mazanje po testu.
3. Razvaljajte testo i premažite
Svaku lopticu testa razvaljajte u pravougaoni oblik pola centimetra debljine. Dva komada testa premažite umakom od oraha, a druga dva umakom od maka.
4. Oblikujte štrudlice
Svako premazano testo zarolajte u štrudlicu i stavite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Ovde je taman onaj veliki lim iz rerne i tu stanu sve četiri štrudlice. Nemojte ih previše stisnuti jednu uz drugu, razmaknite koliko je to moguće.
5. Pustite da se dižu
Pokrijte lim sa štrudlicama čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu sat vremena, a možete i preko noći u frižideru ili na nekom mestu u kući koje je hladnije.
6. Ispecite
Zagrejte rernu na 185 stepeni. Ubacite štrudlice i pecite oko 45 minuta. Dobiće zlatnu boju po vrhu. Izvadite van i skroz ohladiite, a onda ih režite. Posipajte šećerom u prahu.
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Čokoladni mafini - sočni, ukusni i brzo se pripremaju
13.07.2025.•
0
Ako vam se jede nešto čokoladno, a nemate puno vremena za pripremu, ovi mafini su pravi izbor.
Idealno za vrele letnje dane: Voćne kocke sa jogurtom i limunom
13.07.2025.•
0
Danas vam donosimo još jedna osvežavajući desert koji ne zahteva pečenje, a sigurno će vam prijati kada živa u termometru skoči iznad 30 stepeni.
Zeleni smuti za energetski start dana: Ukusan način da unesete vitamine
12.07.2025.•
0
Ako tražite brz i zdrav doručak koji će vam dati energiju, a ne oduzeti mnogo vremena – zeleni smuti je pravi izbor.
Slojeviti kolač sa dve vrste pudinga, bananama i rumom
10.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za sočan kolač od dve vrste pudinga, banana i rumom koji ne zahteva uključivanje rerne, a osvežiće vas tokom predstojećih vrelih dana.
Zdravi sladoled od banane, kokosa i vanile
07.07.2025.•
0
Osim što osvežava, sladoled može da bude i zdrav, a da ne izgubi na ukusu. Danas vam donosimo recept za ovaj mnogima omiljeni desert od banane, kokosa i vanile, koji možete spremiti za čas.
Brzo osveženje bez stajanja kraj šporeta: Pita od limuna i kokosa
06.07.2025.•
0
Ova lagana pita dobro će doći u vrele dane, a dodatna prednost ovog recepta je - ne peče se.
Brze, zdrave i mekane kao duša: Projice sa sirom
03.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za brze i zdrave projice sa sirom koje su ukusne, mekane i bogate vlaknima.
Recept dana: Sočni svinjski vrat iz rerne sa krompirom i aromatičnim začinima
29.06.2025.•
0
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a izuzetno ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu - ovaj recept za pečeni svinjski vrat sa krompirom je pravi izbor.
Tri napitka koja spasavaju od dehidratacije: Sve možete napraviti kod kuće
28.06.2025.•
0
Dok se termometar penje do 37 stepeni, važno je da ostanemo hidrirani - ali ne bilo čime.
Musaka od tikvica i mlevenog mesa (bez krompira)
22.06.2025.•
0
Za razliku od klasične musake, ova varijanta je laganija, što je savršeno za vrele dane.
Idealno za vrele dane, pravi se za manje od 15 minuta: Brzi voćni parfe
22.06.2025.•
0
Danas vam donosimo jedan jednostavan, osvežavajuć i jeftin letnji desert koji se pravi za manje od 15 minuta - voćni jogurt parfe sa keksom.
Brz i sočan čokoladni kolač
21.06.2025.•
1
Ako tražite recept za kolač koji se brzo pravi, ne zahteva mnogo sudova, a uz to je neverovatno ukusan i sočan – ovo je pravi izbor za vas.
Brzi letnji desert: Jogurt, breskve i plazma
20.06.2025.•
2
Kada je vruće, poslednje što želimo jeste da palimo rernu. Srećom, postoji rešenje koje ne traži kuvanje, pečenje ni sate u kuhinji – a rezultat je lagan, ukusan i osvežavajuć dezert.
Kad nemate vremena ili vam se ne "kampuje" kraj šporeta: Brzi pirinač s piletinom i povrćem
18.06.2025.•
0
Kada je vruće i ne stoji vam se previše kraj šporeta, ili kad prosto nemate vremena, a želite sit, raznovrsan i ukusan ručak, tu je - pirinač s piletinom i povrćem.
Neki kažu da je ovo najbolja smesa za pohovanje
17.06.2025.•
0
Pohovano meso ili pohovano povrće poput tikvica ili patlidžana često su jelo na našim trpezama, a ukoliko želite da dobijete najbolji ukus i teksturu, u smesu za pohovanje dodajte pivo.
VIDEO: Špagete od tikvica su veliki hit i lako se pripremaju
15.06.2025.•
0
Zoodles, ili špagete od tikvica, postali su popularna alternativa tradicionalnoj testenini, naročito među ljubiteljima zdrave ishrane.
Pita savijača sa sirom, šampinjonima i origanom
15.06.2025.•
2
Fina pita koju možete jesti za bilo koji obrok, najbolje uz jogurt. Dovoljno je izdašna da bude i za goste.
Za vrele letnje dane: Hladni voćni sorbe
15.06.2025.•
0
Ovaj slatkiš bez dodatog šećera osvežava, hidrira i idealan je i kao užina i kao lagan desert.
Pina Colada: Šta vam je sve potrebno i kako se priprema?
14.06.2025.•
1
Pina Colada je osvežavajući koktel poreklom iz Kariba, koji je postao simbol letnjeg uživanja širom sveta.
Osvežavajući letnji koktel: Jedan od sastojaka je i nana
14.06.2025.•
0
Osvežavajući koktel sa nanom - biljkom koja rashlađuje telo, osvežava dah i umiruje duh, idealan je za tople letnje večeri.
Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše
13.06.2025.•
0
Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.
Komentari 4
Rada
Zagrebi malo ispod
Buki
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar