
Obavezna zimska poslastica: Štrudla sa makom i orasima - ovo je savršen recept
Mak je omiljeno punjenje tradicionalnih slatkih savijača od dizanog testa, a početak novembra je i svojstvena prekretnica u svetu domaćih kolača, ali i slanih jela.

Foto: Pixabay
Nakon leta i torti koje se ne peku, kao i voća, krećemo s nečim malo jačim - a to su obavezna dizana testa, piše Index.hr.
Kad su obogaćena koricom limuna, rumom, vanilom i sličnim aromama, ta testa finija su od bilo čega, a punjenja su redovno orasi, mak i rogač.
Recept za te mini štrudle od maka i oraha koje možete dizati sat - dva pa peći, ali i pustiti preko noći pa ispeći ujutro donosimo vam u nastavku teksta.
Od sastojaka za testo biće vam potrebno: pola kocke svežeg kvasca, 300 ml toplog mleka, 100 grama šećera, 600 grama glatkog brašna, 100 grama maslaca ili svinjske masti i jedno jaje.
Za punjenje od oraha, treba vam 200 grama mlevenih oraha, 100 ml vrućeg mleka, 50 grama šećera i kašičica ruma.
Za punjenje od maka, treba vam 200 grama mlevenog maka, 100 ml vrućeg mleka, 50 grama šećera i pola limuna (korica).
Priprema
1. Zamesite testo
Sveži kvasac izmrvite, pa mu dodajte pola količine šećera i prelijte s pola količine toplog mleka (ne sme biti vruće jer se kvasac neće dignuti).
Ostavite desetak minuta da se zapeni. Dodajte ga u brašno pomešano s ostalim sastojcima i zamesite glatko testo.
Podelite u četiri dela pa svaku lopticu malo pobrašnite i sve skupa pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže dok radite punjenja.
2. Napravite punjenja
Za svako punjenje izmiješajte sve nabrojane sastojke. Mleko mora biti vruće da "pofuri" orahe i mak i tako će nastati guste smese za mazanje po testu.
3. Razvaljajte testo i premažite
Svaku lopticu testa razvaljajte u pravougaoni oblik pola centimetra debljine. Dva komada testa premažite umakom od oraha, a druga dva umakom od maka.
4. Oblikujte štrudlice
Svako premazano testo zarolajte u štrudlicu i stavite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Ovde je taman onaj veliki lim iz rerne i tu stanu sve četiri štrudlice. Nemojte ih previše stisnuti jednu uz drugu, razmaknite koliko je to moguće.
5. Pustite da se dižu
Pokrijte lim sa štrudlicama čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu sat vremena, a možete i preko noći u frižideru ili na nekom mestu u kući koje je hladnije.
6. Ispecite
Zagrejte rernu na 185 stepeni. Ubacite štrudlice i pecite oko 45 minuta. Dobiće zlatnu boju po vrhu. Izvadite van i skroz ohladiite, a onda ih režite. Posipajte šećerom u prahu.
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Kad baš baš nemate vremena: Petominutni doručak sa jogurtom
20.05.2025.•
0
Ovaj zdravi brzinski doručak kombinuje grčki jogurt bogat proteinima sa vlaknima iz voća i granole, nudeći zadovoljavajući početak dana.
Krofne na malo zdraviji način
18.05.2025.•
2
Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.
Pirinač sa govedinom i pečurkama - i to sve u jednom tiganju
18.05.2025.•
0
Ovaj izdašan i ukusan recept kombinuje pirinač, meso i pečurke - uravnotežen obrok u jednoj tavi.
Originalni recept za bolonjeze iz 1982. - drugačiji nego što ga danas većina pravi
18.05.2025.•
0
Kad pomislite na "špagete bolonjeze", sigurno vam na pamet padne tanjir tjestenine s gustim crvenim sosom od paradajza i mlevenog mesa.
Kremasta karbonara sa jajima i pečurkama
14.05.2025.•
2
Danas vam donosimo malo drugačiju verziju karbonare, koja će sigurno zadovoljiti nepce i stomak.
Meke kao duša: Puter kiflice koje mirišu na detinjstvo
12.05.2025.•
1
Puter kiflice su klasik među domaćim pecivima koje osvajaju na prvi pogled i zalogaj.
Za vrele dane koji nailaze: Sladoled od kokosa i ruma
12.05.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za domaći kremasti sladoled od kokosa i ruma.
Da vas zagreje na kišni i prohladni dan - pileći paprikaš sa knedlama
08.05.2025.•
0
Ako do sada niste sami pravili paprikaš - uobičajeno jelo na trpezi mnogih u Srbiji i šire - evo klasičnog recepta za ovo fino jelo.
Malo drugačija, a jednako ukusna verzija mnogima omiljene brze hrane: Pica sa korom od karfiola
07.05.2025.•
1
Danas vam donosimo jednostavan i ukusan recept za koru pice od karfiola, što je dobra varijanta za one koji izbegavaju gluten ili žele da unesu nešto manje ugljenih hidrata.
Pikantni sataraš - Malo drugačija verzija tradicionalnog balkanskog jela
05.05.2025.•
5
Sataraš je tradicionalno balkansko jelo - lagano, zdravo, rpavi se od povrća, prvenstveno od paprike, paradajza i luka. Često se služi kao prilog ili lagano glavno jelo, posebno leti.
VIDEO: Puter od kroasana je novi hit na mrežama - evo kako ga možete sami napraviti
04.05.2025.•
3
Da li ste čuli za puter od kroasana? Reč je o namazu napravljenom od pečenih kroasana koji se blendaju s dodacima poput maslaca, šećera, vanile ili čokolade.
Za brzinsko prolećno osveženje: Krem od jagoda
04.05.2025.•
2
Danas vam donosimo jednostavan, a fin recept za krem od jagoda koji možete napraviti u zdravijoj verziji - bez dodatog šećera, ili se malo igrati sa sastojcima.
Domaće kiselo mleko od samo 3 sastojka
03.05.2025.•
0
Iako se kiselo mleko danas lako može kupiti u svakom marketu, većina ljudi se verovatno s nostalgijom seća detinjstva kada su ovaj mlečni proizvod mame i bake pravile kod kuće.
"Pistaćino": Napitak za ljubitelje kafe i pistaća u jednom
03.05.2025.•
0
Ako ste inače ljubitelj kafe, ali biste da isprobate nešto novo, "pisatićino" je pravi izbor za vas.
Hladna testenina salata sa fetom i povrćem, idealna za tople dane
02.05.2025.•
0
Visoke temperature traže lagane obroke, a hladna salata od testenine nameće se kao savršen izbor za tople dane – brzo se priprema, osvežava i može da stoji u frižideru i do dva dana.
Ukusan recept: Tiramisu sa jagodama
01.05.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o nečem slatkom, evo predloga - tiramisu sa jagodama.
Za ukusan i zdrav početak dana: Kajgana sa avokadom i paradajzom
29.04.2025.•
3
Ova kajgana je bogata zdravim mastima i vitaminima, idealna za lagani obrok.
Za doručak, užinu i ručak: Slani mafini sa mladim lukom
28.04.2025.•
0
Slani mafini sa mladim lukom biće pravo osveženje na vašoj prolećnoj trpezi ukoliko tražite slani zalogaj koji se može jesti za doručak, užinu ili kao dodatak ručku.
Sočna piletina sa krompirom i kremastim sosom od pečuraka
27.04.2025.•
0
Celo jelo pravi se u samo jednom tiganju za maksimalan ukus i minimalno čišćenje.
Ako volite bolonjeze špagete - napravite ih sa pečenim povrćem i sočivom
24.04.2025.•
0
Špagete bolonjeze su mnogima omiljeno jelo, ali je nekad dobro napraviti malu promenu.
Komentari 4
Rada
Zagrebi malo ispod
Buki
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar