Naučnici u laboratoriji uzgajali "mesni" pirinač: Sadrži više proteina i masti

Naučnici su stvorili novu vrstu hibridne hrane - "mesnati" pirinač za koji kažu da bi mogao da ponudi pristupačan i ekološki prihvatljiv izvor proteina.
Naučnici u laboratoriji uzgajali "mesni" pirinač: Sadrži više proteina i masti
Foto: Pixabay (ilustracija)
Porozna zrna su ispunjena ćelijama iz goveđeg mišića i masti, uzgojenih u laboratoriji, prenosi Index.hr.
 
Pirinač je prvo premazan ribljim želatinom kako bi se goveđe ćelije lakše pričvrstile, a zrna su uzgajana u Petrijevoj posudi do 11 dana.
Istraživači kažu da bi se u budućnosti ta hrana mogla koristiti za smanjenje gladi, vojni obrok ili čak kao svemirska hrana. Ostaje da se vidi kako će potrošači reagovati ako se ovaj proizvod pojavi na tržištu.
 
Hibridni pirinač je očigledno malo čvršći od običnog pirinča, ali sadrži više proteina, piše časopis Matter.
Više i proteina i masti
 
Prema timu sa Univerziteta Jonsei u Južnoj Koreji, hibridni pirinač ima osam odsto više proteina i sedam odsto više masti. U poređenju sa govedinom, ima manju emisiju ugljen-dioksida.
 
Univerzitet procenjuje da se za proizvodnju 100 grama proteina u hibridnom pirinču oslobađa manje od 6,27 kg ugljen-dioksida, dok se pri proizvodnji goveđeg mesa oslobađa osam puta više - 49,89 kg.
 
"Obično dobijamo proteine koji su nam potrebni iz stoke, ali stočarska proizvodnja troši mnogo resursa i vode i oslobađa mnogo gasova staklene bašte. Nisam očekivala da će ćelije tako dobro rasti u pirinču. Sada vidim svet mogućnosti za ovu hibridnu hranu na bazi žitarica", rekla je naučnica Sohjeon Parkm, piše Bi-Bi-Si.
 
Čini se da pirinač obezbeđuje strukturu za rast govedine i takođe im obezbeđuje hranljive materije. Tim nije prvi koji istražuje mesne proizvode uzgojene u laboratoriji ili kultivisane proizvode.
 
"Reakcija javnosti biće najvažniji test"
 
Otkako je prvi hamburger uzgojen u laboratoriji predstavljen u Londonu 2013. godine, desetine kompanija širom sveta pridružile su se trci da na tržište plasiraju kultivisano meso po pristupačnim cenama. Prvi laboratorijski uzgojen proizvod od piletine nedavno je pušten u prodaju u Singapuru.
 
Profesor Neil Vard, stručnjak za poljoprivredu i klimu na Univerzitetu Istočne Anglije, rekao je da ova vrsta istraživanja obećava razvoj zdravije i klimatski prihvatljivije dijete u budućnosti, ali da neće svi biti oduševljeni ovom vrstom hrane. .
"Dok podaci o troškovima i uticaju na klimu izgledaju veoma pozitivni, kritični test je apetit javnosti za ove vrste hrane uzgojene u laboratoriji", rekao je on.
 
"Nalazi predstavljaju relativno malo povećanje sadržaja proteina u pirinču, koji nije hrana sa visokim sadržajem proteina. Stoga bi bio potreban dalji rad ako bi se ova tehnologija koristila kao alternativni izvor proteina tradicionalnim životinjskim proizvodima", kaže Bridget Benelam iz Britanske fondacije za ishranu.
  • komsija

    27.02.2024 21:46
    Mljac!
  • комшиница

    17.02.2024 11:37
    Фуј!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.