
Naučnici u laboratoriji uzgajali "mesni" pirinač: Sadrži više proteina i masti
Naučnici su stvorili novu vrstu hibridne hrane - "mesnati" pirinač za koji kažu da bi mogao da ponudi pristupačan i ekološki prihvatljiv izvor proteina.

Foto: Pixabay (ilustracija)
Porozna zrna su ispunjena ćelijama iz goveđeg mišića i masti, uzgojenih u laboratoriji, prenosi Index.hr.
Pirinač je prvo premazan ribljim želatinom kako bi se goveđe ćelije lakše pričvrstile, a zrna su uzgajana u Petrijevoj posudi do 11 dana.
Istraživači kažu da bi se u budućnosti ta hrana mogla koristiti za smanjenje gladi, vojni obrok ili čak kao svemirska hrana. Ostaje da se vidi kako će potrošači reagovati ako se ovaj proizvod pojavi na tržištu.
Hibridni pirinač je očigledno malo čvršći od običnog pirinča, ali sadrži više proteina, piše časopis Matter.
Više i proteina i masti
Prema timu sa Univerziteta Jonsei u Južnoj Koreji, hibridni pirinač ima osam odsto više proteina i sedam odsto više masti. U poređenju sa govedinom, ima manju emisiju ugljen-dioksida.
Univerzitet procenjuje da se za proizvodnju 100 grama proteina u hibridnom pirinču oslobađa manje od 6,27 kg ugljen-dioksida, dok se pri proizvodnji goveđeg mesa oslobađa osam puta više - 49,89 kg.
"Obično dobijamo proteine koji su nam potrebni iz stoke, ali stočarska proizvodnja troši mnogo resursa i vode i oslobađa mnogo gasova staklene bašte. Nisam očekivala da će ćelije tako dobro rasti u pirinču. Sada vidim svet mogućnosti za ovu hibridnu hranu na bazi žitarica", rekla je naučnica Sohjeon Parkm, piše Bi-Bi-Si.
Čini se da pirinač obezbeđuje strukturu za rast govedine i takođe im obezbeđuje hranljive materije. Tim nije prvi koji istražuje mesne proizvode uzgojene u laboratoriji ili kultivisane proizvode.
"Reakcija javnosti biće najvažniji test"
Otkako je prvi hamburger uzgojen u laboratoriji predstavljen u Londonu 2013. godine, desetine kompanija širom sveta pridružile su se trci da na tržište plasiraju kultivisano meso po pristupačnim cenama. Prvi laboratorijski uzgojen proizvod od piletine nedavno je pušten u prodaju u Singapuru.
Profesor Neil Vard, stručnjak za poljoprivredu i klimu na Univerzitetu Istočne Anglije, rekao je da ova vrsta istraživanja obećava razvoj zdravije i klimatski prihvatljivije dijete u budućnosti, ali da neće svi biti oduševljeni ovom vrstom hrane. .
"Dok podaci o troškovima i uticaju na klimu izgledaju veoma pozitivni, kritični test je apetit javnosti za ove vrste hrane uzgojene u laboratoriji", rekao je on.
"Nalazi predstavljaju relativno malo povećanje sadržaja proteina u pirinču, koji nije hrana sa visokim sadržajem proteina. Stoga bi bio potreban dalji rad ako bi se ova tehnologija koristila kao alternativni izvor proteina tradicionalnim životinjskim proizvodima", kaže Bridget Benelam iz Britanske fondacije za ishranu.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
0
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Komentari 2
komsija
комшиница
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar