Koliko je crni biber dobar po zdravlje i da li je dobro jesti ga svaki dan?

Jedan od najčešće korišćenih i najomiljenijih začina na svetu, crni biber ima puno zdravstvenih prednosti.
Koliko je crni biber dobar po zdravlje i da li je dobro jesti ga svaki dan?
Foto: Pixabay
Šta se događa u vašem telu ako svaki dan konzumirate crni biber?
 
Pomaže telu da bolje apsorbuje antioksidanse
 
U kombinaciji s hranom bogatom antioksidansima, poput voća i povrća, crni biber može efikasno pomoći u povećanju apsorpcije korisnih jedinjenja. Studija iz 2019. pokazala je da piperin (aktivno jedinjenje u crnom biberu) može povećati bioraspoloživost antioksidansa poput kurkumina u kurkumi za gotovo 2.000 odsto, čineći vaša jela ukusnijima i nutritivno moćnijim, piše EatingWell.
Može smanjiti upalu
 
Biber može igrati ključnu ulogu u smanjenju upale u telu. Hronična upala povezana je s raznim zdravstvenim problemima, od artritisa do bolesti srca. Istraživanja pokazuju da protivupalna svojstva bibera mogu pomoći u smanjenju upale, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumele njegove potencijalne koristi.
Može poboljšati zdravlje mozga
 
Prema studiji o starenju i bolestima, piperin koji se nalazi u crnom biberu mogao bi poboljšati vaše kognitivno zdravlje i vitalnost smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti.
 
Da li je dobro jesti crni biber svaki dan?
 
Svakodnevno umereno konzumiranje crnog bibera je sigurno i bez štetnih posledica. Međutim, prevelike količine crnog bibera mogu iritirati sluzokožu želuca ili izazvati probleme u varenju.
  • Сеновић

    18.02.2024 14:38
    Јести храну са поднебља где си рођен. Прасећина је укусна али за Арапе и остале на том простору погубна.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.