Da li je opasno jesti krompir koji je proklijao?

Ponekad napravimo zalihe krompira, ali uz najbolju volju ne uspemo da ga potrošimo, a on počne da klija ili se smežurao. Da li ga je bezbedno jesti takvog?
Da li je opasno jesti krompir koji je proklijao?
Foto: Pixabay
Prema stručnjacima sa Univerziteta u Ilinoisu, bolje je biti oprezan i odbaciti smežurane krompire. Kod dužeg skladištenja, pogotovo ako uslovi skladištenja nisu idealni, na primer, na toplom mestu, krompir počinje da gubi vlagu. Ovaj gubitak vlage dovodi do toga da koža postaje opuštena i naborana.
 
"U toplim uslovima krompir može da počne da klija, što je način na koji krompir pokušava da raste i razmnožava se. Iako je to prirodan proces, jasan je pokazatelj da krompir nije u svom najboljem stanju za konzumaciju", tvrde stručnjaci.
Konzumacija takvog krompira predstavlja zdravstveni rizik, napominju stručnjaci. Ističu da su vidljivi znakovi propadanja, poput skupljanja i klijanja, znakovi razvoja solanina, prirodnog toksina koji ga proizvodi.
 
Prema Healthlineu, solanin u malim količinama obično ne utiče na ljude, ali njegova koncentracija može značajno porasti u krompiru koji propada ili klija, što dovodi do rizika od trovanja solaninom. Simptomi mogu varirati od gastrointestinalnih tegoba do težih reakcija, uključujući probleme sa srcem i nervnim sistemom, u zavisnosti od unete količine.
Kako pravilno skladištiti krompir?
 
Idealan način skladištenja krompira je u hladnom, tamnom i dobro provetrenom mestu. Idealna temperatura iznosi oko 8 stepeni Celzijusa. U tipičnom domu, u kom temperatura varira od 18 do 20 stepeni, krompir može ostati svež najviše dve nedelje.
 
Svetlost je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Krompir treba čuvati na tamnom mestu kako bi se sprečio razvoj hlorofila, zbog kog može pozeleneti. Iako zelena boja sama po sebi nije štetna, ona ukazuje na višu koncentraciju solanina koji, kao što je ranije spomenuto, može biti toksičan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.