Ljudi u gradovima polako gube sposobnost da vare biljke

Zapadnjačka, industrijska ishrana značajno manjka u vlaknima i čini se iz temelja menja način na koji naša creva vare biljnu materiju.
Ljudi u gradovima polako gube sposobnost da vare biljke
Foto: Pixabay
Uprkos tome što su voće i povrće ključan deo čovečje ishrane, naučnici sve bolje razumeju kako naša tela razlažu najrasprostranjenije organsko jedinjenje na planeti - celulozu.
 
Nova studija međunarodnog tima stručnjaka otkrila je prethodno nepoznate mikrobe koji se kriju u crevima i sposobni su da razlažu celulozu.
Decenijama se pretpostavljalo da ljudi ne mogu da razgrađuju celulozu, kao što su za to sposobne krave, konji, ovce i drugi sisari. Tek je 2003. godine u ljudskim crevima otkrivena bakterija koja vari ova vlakna.
 
Na osnovu gena te bakterije, naučnici su krenuli u potragu za drugim poput nje. Iscrpna analiza fekalnih uzoraka testirala je crevne mikrobiome ljudi iz različitih delova sveta i istorijskih perioda.
Naša creva, ispostavilo se, poseduju nekoliko vrsta mikroba koji se hrane celulozom, a koji do sada nisu bili poznati. Sva tri mikroba pripadaju rodu ruminococcus i poseduju gene povezane za razlaganjem celuloze.
 
U fekalnim uzorcima lovaca-sakupljača, ruralne populacije i drevnih ljudi (koji su živeli pre 1.000 i 2.000 godina) ova tri mikroba nalaze se u izobilju.
 
U populaciji modernih, industrijalizovanih društava, međutim, istih mikroba ima mnogo manje.
 
"Ovi nalazi impliciraju pad broja ovih vrsta u ljudskim crevima, najverovatnije uzrokovanog prelaskom na zapadnjačke životne navike i ishranu", navode autori studije, predvođene mikrobiološkinjom Sarom Morais za Univerziteta "Ben Gurion" u Izraelu.
 
Moguće je, kako kažu, da ukoliko su mikrobi reda ruminococcus lišeni biljnih vlakana - njihov broj u crevima će opadati. Naučnici strahuju da smanjenje broja ovih vrsta doprinosi slabijem metaboličkom zdravlju modernih ljudi.
  • Silver

    02.04.2024 14:17
    fala svim trima bogovima kad jos burag moze da vari meso.......
  • Kaca Telep

    01.04.2024 09:36
    Malo opsteg znanja za Novosadjane.
  • Aleksej

    26.03.2024 07:06
    Sustav
    A kukce?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.