VIDEO: Najopasniji sir na svetu sadrži crve i jaja muva - mnogi cene njegov ukus upravo zbog toga

Ginisova knjiga svetskih rekorda je sir casu marzu proglasila najopasnijim sirom na svetu jer sadrži crve i jaja muva koji mu daju posebnu teksturu.
Posebnu vrstu ovčijeg sira tradicionalno proizvode pastiri na Sardiniji. Sirne muve Piophila casei polažu jaja u pukotine koje nastaju u siru prilikom stajanja.
 
Crvi se izlegu i probijaju se kroz sir vareći pri tome proteine ​​i višak masnoća. Kad je sir spreman, za konzumaciju je dovoljno samo razbiti vrh koji je netaknut crvima i zagrabiti kašikom kremastu unutrašnjost, prenosi CNN.
Neki će pri tome pričekati da podstanari napuste sir, a drugi će ga konzumirati zajedno sa crvima objašnjavajući kako upravo oni daju posebnu aromu. Kažu da sir ima ukus koji podseća na mediteranske pašnjake, a njegova aroma će još satima ostati u ustima.
 
Upravo zbog njegove upitne zdravstvene ispravnosti, sir se ne može kupiti u slobodnoj prodaji koju je zakon zabranio, ali meštani i dalje uživaju u njemu. 
Naime, zdravstveni stručnjaci ističu da bi crvi mogli preživeti u organima za varenje i stvoriti mikro perforacije u crevima, ali navodno nijedan takav slučaj nije još zabeleže, a da je povezan sa ovom vrstom sira.
 

Teme

sir
  • BlasteR

    24.05.2024 14:37
    U prevodu
    "Kažu da sir ima ukus koji podseća na mediteranske pašnjake, a njegova aroma će još satima ostati u ustima." u prevodu "K'o da jedes travu i zemlju i satima ce ti smrdeti iz usta."
  • B

    23.05.2024 08:38
    B
    Ljudskoj bizarnosti i fantaziji nema kraja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće