
Cezar salata "proslavila" 100. rođendan: Ko je osmislio i kako glasi pravi recept?
Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo tokom vrelih letnjih dana, proslavilo je početkom jula 100. rođendan.

Foto: Pixabay
Italijanski imigrant Cezar Kardini izumeo je ovaj specijalitet u svom restoranu "Caesar’s Place" u Tihuani u Meksiku.
Navodno je bila veoma sparna noć kada se to dogodilo i Kardini se borio da nahrani gomilu novopridošlih Kalifornijaca koji su prešli granicu kako bi pobegli od prohibicije.
Priča kaže da je Kardini tada koristio sastojke koje je imao pri ruci, uključujući ulje s ukusom belog luka, Vorčester sos, limun, jaja i parmezan.
Za razliku od nekih drugih stavki s jelovnika s početka 20. veka, Cezar salata je i dalje popularna.
Bet Forest, profesorka slobodnih umetnosti i primenjenih studija hrane na Kulinarskom institutu Amerike, rekla je da je trebalo nekoliko godina da Cezar salata postane popularna.
Recept za nju nije objavio "Joy of Cooking", jedan od najpopularnijih američkih kuvara, sve do izdanja iz 1951. godine, piše N1 Sarajevo.
Forest je takođe rekla da je Cezar salata idealna za "zapadnjačko" nepce jer sadrži dve preferirane teksture: hrskavu i kremastu. Žumanca i parmezan takođe su bogati glutaminskom kiselinom, koja salati daje bogat, slan ukus poznat kao "umami".
"Zadovoljava nas na mnogo hedonističkih načina, a još uvek se osećamo okrijepljeni. Ipak je to salata", rekla je Forest.
Mnoge varijante Cezar salate daje ovom jelu postojanost, kažu stručnjaci. Kuvari mogu dodati piletinu, suhomesnate proizvode ili losos, umešati kelj ili prokelj i napraviti preliv od miso paste ili tofua.
Kardini nije bio sklon menjanju svog recept. U intervjuu 1987. godine za "Honolulu Star-Bulletin", njegova ćerka Roza Kardini rekla je da je njen otac bio vrlo precizan u pripremi svoje kreacije. Koristio je samo nežne, unutrašnje listove salate "Romaine" i ostavio ih cele, s namerom da ih gosti jedu prstima. Kuvao je jaja jedan minut pre nego što ih je dodao, a inćune nije koristio.
Vode se rasprave o poreklu salate
Neki tvrde da je recept zapravo bio od majke Livija Santinija, jednog od Kardinijevih kuvara i kolege italijanskog imigranta.
Drugi kažu da je Kardinijev brat Aleks bio začetnik salate, koju je napravio s pastom od limete i inćuna. Aleksova verzija zove se "Airmen’s Salad" jer ju je navodno poslužio pilotima u bazi u San Dijegu.
Forest je rekla da recept takođe podseća na pinzimonio, preliv od maslinovog ulja i limunovog soka koji se koristi kao umak od povrća, ili bagna cauda, ljuti umak od inćuna i belog luka iz regije Pijemont gde je Kardini rođen.
"Caesar’s Restaurant" u Tihuani nije odgovorio na pitanje Asošijeted presa o poreklu salate, ali restoran pominje Santinijevo ime na svojoj veb stranici.
Posao u Tihuani pao je nakon završetka prohibicije, pa je Cezar Kardini preselio svoju porodicu u Los Anđeles 1935. Punili su svoj Cezar dresing u flaše kod kuće pre nego što su konačno osnovali kompaniju "Caesar Cardini Foods Inc".
Roza Kardini preuzela je porodični posao 1956. nakon očeve smrti. "T. Marzetti", proizvođač preliva i umaka, kupio je "Cardini Foods" 1996. i još uviek prodaje prelive marke "Caesar Cardini".
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Lava kolač kod kuće: Jednostavan recept za popularni desert
18.10.2025.•
0
Lava kolač je desert koji je stekao popularnost širom sveta zbog svoje karakteristične kombinacije.
Hleb iz lonca: Evo kako ga možete napraviti
17.10.2025.•
0
Hleb iz lonca - ukusan, jednostavan za praviti, ne mora se čak ni mesiti.
Zabavan i lagan doručak: Jaja u povrćnom oblaku
16.10.2025.•
2
Jaja su zdrav i ukusan način da započnete dan, ali mogu dosaditi ako ih uvek jedete na isti način.
Zapečene tikvice sa sirom i kinoom: Bez mesa, idealne za ručak ili večeru
15.10.2025.•
0
Ako tražite lagano, ali zasitno jelo koje spaja kremast sir, osvežavajuće tikvice i nutritivnu kinoa – ovo je pravi izbor.
Mogu i kao desert i kao doručak: Palačinke sa blagim ukusom kokosa
15.10.2025.•
1
Ako imate malo više vremena da se posvetite spremanju obroka, preporučujemo vam da probate palačinke sa blagim ukusom kokosa.
Pita sa višnjama: Kako se priprema?
14.10.2025.•
2
Hrskava korica, sočan fil i bogat ukus višanja - ova pita je jednostavna za pripremu, a izgleda i miriše kao da je iz pekare.
Meksička inspiracija: Kafa sa čokoladom, čilijem i cimetom
14.10.2025.•
0
Malo egzotike i promene nije naodmet, pa vam dana preporučujemo kafu sa čokoladom, čilijem i cimetom.
Smoki i jogurt: Jeste li probali?
13.10.2025.•
6
Postoje kombinacije koje mnogima nisu pale na pamet, a jednostavno su dobre. Jedna od njih je kombinacija flipsa i jogurta.
Predlog za ručak: Kremasti rižoto sa piletinom
13.10.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za jednostavan i kremast rižoto sa piletinom - nije previše skup, a ukusan je i praktičan.
Kafa sa rumom: Malo drugačiji početak dana
13.10.2025.•
4
Danas vam donosimo recept za kafu sa rumom kao predlog da na zanimljiv način počnete dan.
Krem supa od pečene bundeve i šargarepe
11.10.2025.•
1
Kad napolju zahladni, nema boljeg načina da se ugrejete nego uz tanjir kremaste supe od pečene bundeve i šargarepe.
Sočni kolač sa kruškama i bademima: Jesenja elegancija
10.10.2025.•
0
Idealno je vreme da kruške pretočimo u jednostavan, ali elegantan kolač.
Pečene knedle sa kiselim kupusom i dimljenom slaninom
08.10.2025.•
6
Neobičan spoj kiselog kupusa, knedli i dimljene slanine - jelo koje donosi duh zime u potpuno novom obliku.
Miris jeseni iz rerne: Pita sa bundevom i cimetom
07.10.2025.•
3
Kako dani postaju kraći, a vazduh svežiji, bundeva ponovo preuzima glavnu ulogu u kuhinji.
Predlog za ručak: Ćuftice sa pirinčem u paradajz sosu
07.10.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za domaće ćuftice sa pirinčem u bogatom paradajz sosu - klasično jelo koje se lako sprema, ne zahteva skupe sastojke, a pritom će vas zasititi.
Za "jak" početak dana: Prženice sa sirom i jogurtom
06.10.2025.•
0
Nekad nije loše početi dan sa starim dobrim prženicama, kvašenicama, močama...
Ako ste još raspoloženi za hladan napitak: Oblak kafa
05.10.2025.•
0
Kafa koja je trenutno popularna na mrežama je takozvana Oblak kafa.
Šakšuka - jaja na malo drugačiji način
02.10.2025.•
4
Šakšuka je bliskoistočno-severnoafričko jelo koje se sastoji od jaja poširanih u sosu od paradajza, paprike i začina.
Palenta sa sirom i kiselom pavlakom: Gurmanski doručak koji nije previše skup
01.10.2025.•
0
Palenta je pristupačna i ume da zasiti, a uz malo dodataka postaje pravi gurmanski doručak.
Aromatična kafa sa mandarinom i medom
01.10.2025.•
0
I danas vam donosimo recept za malo drugačiju kafu, pa ako volite ovaj napitak i volite da eksperimentišete - ovo je piće za vas.
Da dan počne ukusno: Orijentalna med-kafa sa začinima
30.09.2025.•
1
I danas za vas imamo recept za malo drugačiju kafu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar