Žitarica koju bi trebalo da ubacite u ishranu

Raž je namirnica sa značajnim hranljivim materijama.
Žitarica koju bi trebalo da ubacite u ishranu
Foto: Pixabay
Raž sadrži ugljene hidrate, proteine, minerale, gvožđe, kalcijum i fosfor i vitamine E i B grupe. Ova žitarica je bogata vlaknima i lizinom, esencijalnom amino kiselinom koja se ne nalazi u drugim žitaricama, prenosi Danas.
 
Poznato je da raž čisti organizam, ima energetska svojstva, jača i sprečava sklerozu. Bogata vlaknima, posebno nerastvorljivim, oko 15 grama dijetetskih vlakana na 100 grama proizvoda, čini raž korisnom namirnicom za zdravlje organa za varenje i osećaj sitosti.
Ljudi koji se ne kreću redovno i koji imaju visok krvni pritisak takođe mogu imati koristi od ove žitarice. Naime, raž podstiče cirkulaciju i usporava proces starenja krvnih sudova, a ta sposobnost važi i za zdravlje jetre.
 
Kombinacija fosfora i proteina u raži čini ovo zrno nutritivno vrednim, posebno za podršku kostima, mišićima i opštem zdravlju. Fosfor održava ravnotežu kiselosti u telu. Zajedno sa kalcijumom učestvuje u stvaranju i održavanju strukture kostiju, što doprinosi zdravlju kostiju i zuba. 
Takođe, ovaj esencijalni mineral učestvuje u stvaranju molekula ATP (adenozin trifosfat), koji je primarni izvor energije za ćelije, a pored brojnih funkcija, potreban je za rast i popravku ćelija i tkiva u organizmu. Takođe je neophodan za sintezu DNK. Ipak, preporučuje se kontrola unosa raži osobama sa bubrežnim oboljenjima i onima čiji organizam ima tendenciju da zadržava tečnost.
 
Iako bi bilo dobro koristiti ovu žitaricu u izvornom obliku, ipak je češće srećemo u obliku brašna, što može dovesti do gubitka određenih nutritivnih svojstava. 
 
Zrno raži je specifičnog ukusa, gorko i blago kiselo, pa oni koji ga ne vole mogu da ga omekšaju drugim žitaricama poput prosa ili pirinča. Kuvanjem raž ipak zadržava određenu čvrstinu, što dodatno podstiče žvakanje. Manje je poznato da pržena i mlevena zrna mogu zameniti kafu. 

Takođe, ražene pahuljice su dobra opcija za pripremu doručka, a mogu se koristiti i kao dodatak supama, piše Živim.hr.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije

Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).

Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj

Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.