
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.

Foto: Pixabay
Mnogi ljudi izgube interesovanje za poboljšanje svog izgleda jer se umore od strogih dijeta.
Borba protiv gojaznosti nije tako jednostavna kao što se čini. Trebalo bi, međutim, imati svest o tome da postoji mnogo namirnica koje možete da jedete a da se ne ugojite, piše Klix.ba.
Cvekla
Cvekla je bogata magnezijumom, hlorom, flavonoidima, jodom, cinkom, vitaminima, kalcijumom i natrijumom. Hlor ima jedinstvena hipoalergena svojstva koja mogu očistiti bubrege i poboljšati funkcije naših vitalnih organa. Takođe nam pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi i podržava proces gubitka težine.
Tikvice
Poznato je da tikvice smanjuju težinu i povećavaju nutritivnu vrednost vaše ishrane. Bogate su vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom, vitaminom A, vlaknima i proteinima. Oni takođe uravnotežuju unos soli u naše telo i stimulišu crevne funkcije.
Kokice
Možete jesti kokice koliko želite. Porcija kokica sadrži 30 kalorija. Kokice sadrže vlakna koja nam pomažu da održimo stabilan nivo šećera u krvi i insulina, snižavaju nivo holesterola, sprečavaju zatvor i održavaju zdrava creva.
Takođe su bogati antioksidansima kao što su polifenoli, koji imaju mnoge prednosti za naše telo. Ali način na koji ih pripremate je takođe važan. Ne treba ih previše soliti i poželjno je pripremati ih sa minimalnom količinom ulja.
Jabuke
Jabuka je jedno od najzdravijih voća na svetu. Jabuke jačaju vaš imuni sistem i čine da se osećate sitim duže. Bogate su kalijumom i vitaminom C, tako da poboljšavaju vaše opšte zdravlje.
Krastavac
Krastavci se sastoje od 95 odsto vode. Sadrže velike količine vitamina K, vitamina C, kalijuma, bakra i mangana. Krastavci nam pomažu da sagorevamo kalorije i smanjujemo otok.
Paradajz
Paradajz je pun vitamina A, vitamina C i B2, folne kiseline, vlakana, hroma, likopena i kalijuma. Ima malo kalorija i izuzetno je koristan za ljude koji žele da izgube težinu.
Celer
Mnogi ljudi ne vole celer, ali on je jedna od najboljih namirnica kada je u pitanju gubitak težine. Celer detoksikuje naše telo i ubrzava proces mršavljenja. Ako ih jedete redovno, hidrićete svoje telo i ubrzati metabolizam.
Narandže
Narandže su zdrav izvor vlakana, vitamina C, tiamina, folata i antioksidanata. Možemo ih jesti sveže ili pripremiti sok i uživati u njegovim blagodetima. Oni poboljšavaju varenje, jačaju naš imuni sistem i promovišu zdravlje naše jetre i kože.
Brokoli
Sirovi brokoli sadrži skoro 90 odsto vode, sedam odsto ugljenih hidrata, tri odsto proteina i skoro da nema masti. Brokoli takođe sadrži velike količine vitamina C, vitamina K, gvožđa i kalijuma.
Karfiol
Jedenje karfiola pomoći će vam da postignete svoj cilj gubitka težine. Ima malo kalorija i bogat je vitaminima. Odličan je izvor vitamina C, vitamina K, vitamina B6, folata, kalijuma i magnezijuma. Takođe poboljšava naše zdravlje i štiti nas od raznih bolesti kao što su bolesti srca i rak.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
1
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
0
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Komentari 1
w/e
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar