
Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.

Foto: Pixabay
San je osnovna ljudska potreba, ali ne dobijaju ga svi dovoljno. Prema Američkom udruženju psihijatara, samo u SAD-u poremećaji spavanja pogađaju više od 50 miliona ljudi.
Ako redovno imate problema da zaspite, znate koliko to iskustvo može biti frustrirajuće. Dobra vest je da postoje prirodni lekovi za spavanje, uključujući i one neočekivane poput konzumiranja hleba od kiselog testa. Za razliku od običnog hleba napravljenog s komercijalnim kvascem, kiselo testo koristi starter vode i brašna ostavljenih da fermentišu oko sedam dana.
Kao prvo, hleb od kiselog testa može razmaziti vaša creva. S druge strane, može sprečiti porast šećera u krvi. Zajedno, te osobine čine hleb od kiselog testa vrijednim jedenja za kvalitetniji san.
Što vaša creva optimalnije funkcionišu, to može imati veći uticaj na druge aspekte vašeg zdravlja i dobrobiti, uključujući vašu sposobnost rekuperativnog sna. U početku može izgledati malo čudno povezati ono što se dešava u želucu sa onim što se dešava u mozgu. Međutim, prema pregledu iz 2022. u "Sleep Medicine Reviews", zdravlje stomaka i san mogu biti isprepleteni. Nalazi su pokazali da poremećeni obrasci spavanja mogu dovesti do poremećaja creva, i obrnuto. Istraživači su zaključili da bi fokusiranje na zdravlje creva moglo biti jedan od načina da se smanji poremećaj spavanja.
U studiji iz 2019. objavljenoj u "PLoS One", istraživači su ispitali mogu li različiti mikrobiomi creva poboljšati san. Utvrdili su da kada se creva hrane hranjivim materijama koje daju podršku zdravlju creva, to može pozitivno uticati na zdravlje sna. Registrovana dijetetičarka Bet Červoni raspravljala je o nauci i važnosti varenja iza fermentacije hleba od kiselog testa.
Červoni je pojasnila: "Fermentacija stvara prebiotike koji hrane zdrave bakterije u vašim crevima. Dakle, svi ti prebiotici u hlebu od kiselog testa mogu potencijalno podržati zdravlje creva, što može uticati na san".
Valja napomenuti da izbalansirani mikrobiom creva može pružiti dodatne prednosti osim boljeg sna. U članku iz 2019. u časopisu "Nutrients" istraživači su predstavili ideju da zdrava creva mogu smanjiti rizik od brojnih bolesti počev od depresije i srčanih bolesti do dijabetesa. Ako je tako, jedenje kiselog testa, naravno, moglo bi biti korisno pre spavanja.
Što se tiče sposobnosti hleba od kiselog testa za održavanje šećera, hleb se smatra hranom s niskim glikemijskim indeksom, kao što je navedeno u studiji iz 2021. godine u časopisu "Foods". Hrana s niskim glikemijskim indeksom manje opterećuje telo jer vari šećere, što može dovesti do poboljšanja spavanja.
Uz to, studija iz 2019. u "American Journal of Lifestyle Medicine" proučavala je vezu između šećera i spavanja kod žena na fakultetu. Studija je otkrila da su mlade žene koje su konzumirale puno dodanih šećera izjavile da imaju lošiji kvalitet sna od njihovih kolega koje to nisu činile. Još jedna studija iz 2019. u "American Journal of Clinical Nutrition" došla je do sličnog zaključka.
Na kraju, samo jedno parče hleba od kiselog testa neće obnoviti vaš ciklus sna. Međutim, možda bi bilo vredno uključiti ga u dobro balansiranu ishranu. Kada se kombinuje sa drugom hranom pogodnom za spavanje, hleb od kiselog testa mogao bi biti deo tajne za kvalitetan san.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar