
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.

Foto: Pixabay
Iako mnogi ljudi piju kupljenu verziju na otvorenom, kuvanje vina kod kuće stvara posebnu atmosferu i dom ispunjava posebnom aromom, piše Index.hr.
Bilo da ćete ga probati prvi put ili već imate iskustva u pravljenju kuvanog vina, podsetićemo vas na nekoliko malih, ali važnih stvari koje treba da imate na umu tokom tog procesa.
Kako da napravite najbolje kuvano vino kod kuće?
Za pripremu kuvanog vina najbolje je koristiti srednje kvalitetno, suvo ili polu suvo vino.
Vino ne mora da bude skupo, ali treba da bude dobrog ukusa jer je osnova pića. Najčešći izbor je crno vino (suvo ili polusuvo). Previše slatka vina mogu učiniti piće previše slatkim kada se dodaju šećer i začini, pa ih izbegavajte.
Najbolja crna vina za kuvanje su merlo, kaberne sovinjon, širaz i zinfandel.
Crna vina sa blagim voćnim notama su idealna jer se odlično slažu sa začinima poput cimeta, karanfilića i pomorandže.
Belo vino je posebno popularno u nekim evropskim zemljama i obično se priprema sa medom i citrusima. Najbolje je koristiti suvo ili polu suvo, sa voćnim ili cvetnim notama, a preporučuju se rizling, sivi pino i sovinjon blan.
Iako se ređe koristi, može za kuvano vino može se koristiti i roze vino, koje može biti zanimljiva varijacija za blaži i laganiji ukus.
Kao začini koji poboljšavaju ukus koriste se cimet, karanfilić, anis, đumbir i kardamom. Kao voće se koriste pomorandže, limun i jabuke, a kao zaslađivači šećer, med ili smeđi šećer.
Šta treba izbegavati?
Izbegavajte preskupa vina - skupe boce je bolje ostaviti da uživaju u originalnom obliku.
Veoma slatka vina, kao što su desertna vina, biće preslatka za kuvano vino. Vina sa previše tanina mogu dati gorak ukus kada se zagreju.
Recept za kuvano vino
Imamo i jednostavan recept za koji će vam biti potrebno vino, šećer, cimet, pomorandža i karanfilić - a kuvano vino je gotovo za 15 minuta, piše Danas.
Sastojci
1 boca crnog vina (najbolje su punija vina, kao što je merlot, shiraz ili kaberne sauvignon)
1 narandža (iseckana na kolutove)
2-3 štapića cimeta
3-4 zvezdasta anisa
3-4 karanfilića
2-3 kašičice šećera (po želji, zavisno od toga koliko slatko volite)
1 kašičica vanilin šećera (opciono)
1 kašičica sveže narendanog muskatnog oraščića (opciono)
Uputstvo
Priprema začina i voća: Uzmite veći lonac i stavite u njega vino. Dodajte iseckane kolutove narandže, štapiće cimeta, zvezdasti anis, karanfiliće i sve ostale začine koje želite koristiti (vanilu i muskatni oraščić).
Zagrejavanje: Stavite lonac na srednje jaku vatru i polako zagrevajte vino, ali pazite da ne dođe do ključanja. Idealno je da vino bude zagrejano na oko 70°C, što omogućava začinima da oslobode svoju aromu bez isparavanja alkohola.
Dodavanje šećera: Dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Po potrebi, dodajte još šećera ako želite da bude slađe.
Kuvanje: Ostavite vino da lagano krčka oko 15-20 minuta, povremeno mešajući. Ovo omogućava da svi začini upijaju aromu vina.
Posluživanje: Kada je vino dobro začinjeno i zagrejano, skinite lonac sa vatre. Procedite vino kako biste uklonili začine i komade narandže, i sipajte u šolje ili čaše.
Uživanje: Poslužite toplo, po želji možete dodati još nekoliko kolutova narandže ili limuna za dekoraciju, a može se poslužiti uz omiljene grickalice ili kolače.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
3
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
7
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
4
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
2
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar