
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.

Foto: Pixabay
Iako mnogi ljudi piju kupljenu verziju na otvorenom, kuvanje vina kod kuće stvara posebnu atmosferu i dom ispunjava posebnom aromom, piše Index.hr.
Bilo da ćete ga probati prvi put ili već imate iskustva u pravljenju kuvanog vina, podsetićemo vas na nekoliko malih, ali važnih stvari koje treba da imate na umu tokom tog procesa.
Kako da napravite najbolje kuvano vino kod kuće?
Za pripremu kuvanog vina najbolje je koristiti srednje kvalitetno, suvo ili polu suvo vino.
Vino ne mora da bude skupo, ali treba da bude dobrog ukusa jer je osnova pića. Najčešći izbor je crno vino (suvo ili polusuvo). Previše slatka vina mogu učiniti piće previše slatkim kada se dodaju šećer i začini, pa ih izbegavajte.
Najbolja crna vina za kuvanje su merlo, kaberne sovinjon, širaz i zinfandel.
Crna vina sa blagim voćnim notama su idealna jer se odlično slažu sa začinima poput cimeta, karanfilića i pomorandže.
Belo vino je posebno popularno u nekim evropskim zemljama i obično se priprema sa medom i citrusima. Najbolje je koristiti suvo ili polu suvo, sa voćnim ili cvetnim notama, a preporučuju se rizling, sivi pino i sovinjon blan.
Iako se ređe koristi, može za kuvano vino može se koristiti i roze vino, koje može biti zanimljiva varijacija za blaži i laganiji ukus.
Kao začini koji poboljšavaju ukus koriste se cimet, karanfilić, anis, đumbir i kardamom. Kao voće se koriste pomorandže, limun i jabuke, a kao zaslađivači šećer, med ili smeđi šećer.
Šta treba izbegavati?
Izbegavajte preskupa vina - skupe boce je bolje ostaviti da uživaju u originalnom obliku.
Veoma slatka vina, kao što su desertna vina, biće preslatka za kuvano vino. Vina sa previše tanina mogu dati gorak ukus kada se zagreju.
Recept za kuvano vino
Imamo i jednostavan recept za koji će vam biti potrebno vino, šećer, cimet, pomorandža i karanfilić - a kuvano vino je gotovo za 15 minuta, piše Danas.
Sastojci
1 boca crnog vina (najbolje su punija vina, kao što je merlot, shiraz ili kaberne sauvignon)
1 narandža (iseckana na kolutove)
2-3 štapića cimeta
3-4 zvezdasta anisa
3-4 karanfilića
2-3 kašičice šećera (po želji, zavisno od toga koliko slatko volite)
1 kašičica vanilin šećera (opciono)
1 kašičica sveže narendanog muskatnog oraščića (opciono)
Uputstvo
Priprema začina i voća: Uzmite veći lonac i stavite u njega vino. Dodajte iseckane kolutove narandže, štapiće cimeta, zvezdasti anis, karanfiliće i sve ostale začine koje želite koristiti (vanilu i muskatni oraščić).
Zagrejavanje: Stavite lonac na srednje jaku vatru i polako zagrevajte vino, ali pazite da ne dođe do ključanja. Idealno je da vino bude zagrejano na oko 70°C, što omogućava začinima da oslobode svoju aromu bez isparavanja alkohola.
Dodavanje šećera: Dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Po potrebi, dodajte još šećera ako želite da bude slađe.
Kuvanje: Ostavite vino da lagano krčka oko 15-20 minuta, povremeno mešajući. Ovo omogućava da svi začini upijaju aromu vina.
Posluživanje: Kada je vino dobro začinjeno i zagrejano, skinite lonac sa vatre. Procedite vino kako biste uklonili začine i komade narandže, i sipajte u šolje ili čaše.
Uživanje: Poslužite toplo, po želji možete dodati još nekoliko kolutova narandže ili limuna za dekoraciju, a može se poslužiti uz omiljene grickalice ili kolače.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
1
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
1
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar