Venecija uvodi specijalnu taksu

Gradonačelnik Venecije Đorđo Orsoni podržao je predlog o uvođenju specijalne turističke takse od jednog eura dnevno.
Gradonačelnik Venecije Đorđo Orsoni podržao je predlog o uvođenju specijalne turističke takse od jednog eura dnevno.

Naplatu turističke takse u Veneciji i Firenci odobrio je i italijanski premijer Silvio Berluskoni, a objavljeno je da će od 2011. godine slična taksa da se naplaćuje i u Rimu, prenele su agencije.

Prema rečima Orsonija, Venecija bi sredstvima od naplate turističke takse značajno popunila gradski budžet i finansirala zaštitu istorijskih spomenika.

Veneciju, u kojoj živi oko 59.000 stanovnika, godišnje poseti oko 20 miliona turista.

Muzejski radnici i arhitekte su u oktobru kritikovali Orsonija zbog toga što je dozvolio da se na istorijski važnim objektima postave reklamni bilboardi koji "potpuno urušavaju" izgled jednog od najlepših gradova sveta.

Postavljanje reklama Orsoni je opravdao prihodima koje grad koristi za restauraciju spomenika, a kritičare gradske uprave nazvao "glupim i nekompetentnim".
  • Martin

    27.12.2010 08:50
    A da sakupe pare za to što su posekli pola šume i stoletne borove u Dalmaciji da bi podigli tu smrdljivu Veneceiju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.