Piloti sa kojima ne želite da letite

Iako nijedan komercijalni avion nije doživeo nesreću zbog toga što je pilot bio pod uticajem alkohola, postoji veliki broj slučajeva kada su piloti pravili neprilike.
Iako nijedan komercijalni avion nije doživeo nesreću zbog toga što je pilot bio pod uticajem alkohola, postoji veliki broj slučajeva kada su piloti pravili neprilike.

Pogledajte neke od najpoznatijih "problema" koje su piloti pravili:

1. JetBlue pilot koji je tokom leta izgubio razum

"Ne idemo za Vegas", najavio je pilot Klejton Osbon pre nego što je kopiloti saopštio "da više ništa nema smisla". Zabrinuti kopilot pozvao je osoblje aviona u pomoć, i Osbon je uz pomoć osoblja i putnika uklonjen iz pilotske kabine. Avion je potom izveo prinudno sletanje u Teksasu. Istragom je ustanovljeno da je kapetan izgubio razum.

2. InfiGo pilot koji zapravo to nije bio

Samo zato što neko nosi pilotsku uniformu to automatski ne znači da je sposoban da pilotira avionom. Osoblje ove avio-kompanije unapred je obavešteno da kapetan Parminer Kaur i nije baš vičan pilotiranju nakon jako nezgodnog sletanja na aerodrom Goa 2011. godine. Nakon provere, ispostavilo se da je pilot falsifikovao dokumenta potrebna da se dobije pilotska dozvola.

3. Pilot kompanije Southwest koji je zagušio veze kontrolnog tornja pričajući o svom lošem seksualnom životu

Prvo pravilo poslovanja – ukoliko želite da pričate loše o kolegama postarajte se da ne mogu da vas čuju. Džejms Fricen Tejlor ovu lekciju naučio je na teži način kada je 2011. godine suspendovan zbog govora punog mržnje i nezadovoljstva zbog fizičkog izgleda osoblja aviona na zvaničnim radio talasima. Nažalost, njegovo govor preklopio se sa frenkvencijom kontrolnog tornja i svi avioni koji su bili u blizini Hjustona mogli su da čuju svaku njegovu reč. Ovo nije bilo nešto što je pilote učinilo srećnima pošto su im ti kanali potrebni kako bi od tornja dobili neophodna uputstva tokom leta.

4. Pilot kompanije Lion Air koji je bio navučen na metamfetamine

Najveći avio-prevoznik u Indoneziji ima svojih problema. Tokom prošle godine, nekoliko pilota, uključujući i četrdesetčetvorogodišnjeg Siafula Salama, uhapšeno je nakon što je na testovima utvđeno da uzimaju drogu. U Salamovom slučaju ovo se dogodilo svega nekoliko časova pre nego što je trebalo da pilotira avionom.

5. Piloti kompanije America West koji su se na poslu pojavili pijani

Tomas Klojd i Kristofer Hjudžis dobili su naređenje da okrenu avion i vrate se na terminal Internacionalnog aerodroma u Majamiju. Ispostavilo se da su dva pilota provela celu pređašnju noć pijući. Oni su se na poslu pojavili sa zakašnjenjem a njihovo neobično ponašanje uzbunilo je osoblje koje je pozvalo policiju.

6. Piloti avio-kompanije Northwest koji su promašili aerodrom

Ukoliko promašite skretanje kada ste u kolima to nije veliki problem, međutim, kada vozite avion pun ljudi, posledice mogu biti prilično ozbiljne. Piloti Timoti Čejni i Ričard Kol toliko su se udubili u svoje laptopove tokom leta da su promašili svoju destinaciju za skoro 250 klilometara i za to vreme potpuno su zaboravili da komuniciraju sa kontrolom letenja.

7. Pilot teretnog aviona koji se napio i srušio avion na Aljasci

Do sada, alkoholisani piloti nisu srušili nijedan putnički avion, ali to nije velika uteha za životinje i četiri člana posade teretnog aviona koji su izgubili život zbog pijanog pilota 1977. godine.

8. Pilot JetStara koji je bio toliko zauzet pisanjem poruke na telefonu da je zaboravio da izbaci točkove prilikom sletanja

Ponekada se dešava da zaboravite da isključite vaš telefon kada sletite i dok se polako spuštate signal vam se vrati i sa njim i poruke koje ste propustili. To se dešava i pilotima – baš u trenutku kada bi trebalo da spuste avion. Kopilot je užasnuto gledao u kapetana koji je baš u tom ključnom trenutku krenuo da odgovara na poruke, ali na sreću, avion je ipak uspešno prizemljen.

  • 25.04.2013 06:37
    I sad pogledajte film "Flight" da se nadovežete na priču.
  • Jeremija

    24.04.2013 14:50
    Snima se novi film ...
    ...instruktor na pilotskoj akademiji im je bio lično MONTY PYTHON !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja