FOTO: Pećina sa više stotina hiljada mrtvačkih kovčega

Stotine hiljada drvenih mrtvačkih kovčega ostavljeno je da polako trune u kineskim pećinama u verovanju da će to omogućiti dušama pokojnika da dođu u raj.
Stotine hiljada drvenih mrtvačkih kovčega ostavljeno je da polako trune u kineskim pećinama u verovanju da će to omogućiti dušama pokojnika da dođu u raj.

Neobična tradicija ostavljanja kovčega u pećinama ispod litica Anšuna u provinciji Guizhou postoji još od antičkih vremena.

U jednoj od pećina nalazi se više od 500 kovčega poslaganih u slojevima i u različitoj fazi raspadanja. Radi se o pećini u kojoj stanovnici pet okolnih sela, koji se prezivaju Liu, odlažu svoje mrtve još od antičkog doba.

Sudeći prema lokalnim pričama, ljudi koji žive u okolini tu su došli pre mnogo vekova kako bi izbegli rat. Jedna od legendi navodi da su se naseljenici nadali da će se jednoga dana vratiti u svoju domovinu i nisu želeli da pokopavaju svoje mrtve pa su kovčege ostavljali u pećinama.

Prema drugim pričama, tradicija je nastala zbog velikih poplava, a kovčezi su odlagani u pećine kako im voda ne bi naškodila.

Takođe, odlaganje u pećine znači da su kovčezi bliži nebu, a samim tim i raju.

  • Vlada

    05.08.2013 14:38
    ...
    OVO je raj za sve politicare. Oni mozda ne mastaju o njemu, ali narod ne bi propustio priliku da ih posalje u ovakav raj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja