Irak dobija prvi nacionalni park - Eden

Irački političari odobrili su plan da ta zemlja dobije svoj prvi nacionalni park ikada.
Irački političari odobrili su plan da ta zemlja dobije svoj prvi nacionalni park ikada.

Izbor je pao na Edenski vrt, mesto gde su prema biblijskom predanju živeli Adam i Eva.

To područje naseljavaju brojne ugrožene biljne i životinjske vrste, zbog čega su iračke vlasti odlučite da zaštite i zvaničnim putem to područje, piše "Daily Telegraph".

Nakom što je Sadam Husein početkom devedesetih razdvajanjem Tigrisa i Eufrata uništio skoro celokupni ekosistem tog nepreglednog močvarnog područja, smatralo se da je neprocenjivo prirodno bogatstvo uništeno.

Međutim, na opšte iznenađenje naučnika, sve vrste koje su tokom godina napustile područje, do sada su se vratile, uključujući 278 različitih vrsta retkih ptica.

Azam Alvaš, osnivač i predsednik udruženja "Nature Iraq", smatra da je ova vest od velikog značaja za Irak, ali i za celokupnu planetu.

"Činjenica da smo bili voljni da odvojimo deo naše zemlje i posvetimo ga prirodi, predstavlja najlepši mogući korak napred", tvrdi Alvaš.

Najveći problem sa kojim se sada suočava to područje jesu svojevrsne restrikcije rečnih pritoka, koje Iraku uvode Sirija, Turska i Iran.

Uspostavljanje nacionalnog parka moglo bi delimično da promeni tu situaciju na bolje, a Alvaš se nada da će kroz nekoliko godina prirodni ekosistem biti vraćen u stanje u kojem je bio tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

  • ja

    07.08.2013 12:43
    višak
    "Irački političari odobrili su plan da ta zemlja dobije svoj prvi nacionalni park." Kraj. "Ikada" nema šta da traži u ovoj rečenici. Ako je prvi, zna se da je "ikada".
  • 06.08.2013 12:45
    Џими
    "Nakom što je Sadam Husein početkom devedesetih razdvajanjem Tigrisa i Eufrata uništio skoro celokupni ekosistem tog nepreglednog močvarnog područja, smatralo se da je neprocenjivo prirodno bogatstvo uništeno.

    Međutim, na opšte iznenađenje naučnika, sve vrste koje su tokom godina napustile područje, do sada su se vratile, uključujući 278 različitih vrsta retkih ptica."

    Вратиле се с "демократијом" :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja