Zaštitite se od sunčanice

Duži boravak napolju, po vrućini, može da izazove zdravstvene probleme. Osobu koja je dobila sunčanicu trebalo bi odmah smestiti u hladovinu, u poluležeći položaj, raskomotiti je i rashladiti.

Duži boravak napolju, po vrućini, može da izazove zdravstvene probleme.

Ukoliko tokom letnjih meseci morate duže vremena da boravite na suncu, obavezno nosite zaštitu za glavu. Kape, platneni ili slamnati šeširi širokog oboda, marame ili kačketi trebalo bi da budu obavezni deo garderobe uvek kada izlazite napolje. To je, savetuju lekari, najbolji način da se zaštitite od sunčanice.

U letnjim mesecima češće se javljaju i opekotine od sunca, alergije, trovanja hranom, dehidratacije, ujedi insekata i životinja, povrede, infekcije, prehlade. Ipak, stručnjaci posebnu pažnju skreću na sunčanicu, jer posledice neumerenog izlaganja glave suncu mogu da budu veoma opasne. Najosetljivija su deca i stariji od 65 godina.

"Sunčanica nastaje kao posledica direktnog dejstva sunčeve toplote na glavu, naročito na potiljak", objašnjava dr Vesna Janjušević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Stari grad.

Nesmotreno i nezaštićeno izlaganje sunčevoj toploti dovodi do povećanja temperature u glavi. Organizam reaguje tako što rashlađuje mozak upućivanjem veće količine hladne krvi u glavu, što dovodi do širenja krvnih sudova u mozgu i edema mozga. Kao posledica toga javiće se glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, a zatim i povišena telesna temperature, crvenilo lica. Koža je crvena, topla i suva. Osoba je uznemirena, ubrzanog disanja i pulsa. U težim slučajevima može da se javi i zujanje u ušima, problemi s vidom, malaksalost i gubitak svesti. Simptomi sunčanice nastaju u prvih 24 sata nakon dužeg zadržavanja na suncu.

"Osobu koja je dobila sunčanicu trebalo bi odmah smestiti u hladovinu, u poluležeći položaj, raskomotiti je i rashladiti laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga ili kesica sa ledom na potiljak i glavu", savetuje dr Janjušević: "Neophodno je davanje i hladnih, ne ledenih napitaka, ali ne kafe, niti alkohola. U slučaju povišene telesne temperature sa hlađenjem se može prestati tek kada se telesna temperatura vrati na normalu, odnosno ispod 38 stepeni."

U slučaju nesvestice, pružite prvu pomoć hlađenjem tela i glave - ali odmah pozovite i hitnu pomoć. U svakom slučaju, potrebno je što pre konsultovati se sa lekarom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.