U Srbiji sve više mladih ide kod psihologa

Psiholozi i psihijatri imaju sve više posla jer zbog egzistencijalnih problema i straha od gubitka radnog mesta, koji neretko dovode do krize u braku i porodici, mnogi građani Srbije traže pomoć stručnjaka.
Psiholozi i psihijatri imaju sve više posla jer zbog egzistencijalnih problema i straha od gubitka radnog mesta, koji neretko dovode do krize u braku i porodici, mnogi građani Srbije traže pomoć stručnjaka.

Neuropsihijatri u Domu zdravlja Stari grad u Beogradu prime čak 20 pacijenata dnevno, iako je norma između 12 i 15, ali ističu da "ograničeno" vreme pregleda ne utiče na kvalitet.

S druge strane, lekari u privatnim psihijatrijskim ordinacijama, kojih prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji ima oko 50, pacijentima mogu da posvete više vremena.

"Razlika između privatnih ordinacija i državnih zdravstvenih ustanova je u dužini trajanja pegleda koje je kod nas limitirano. Kada bi pacijentima posvetili sat, sat i po vremena, dnevno bi mogli  da primimo samo njih šetoro", objašnjava Specijalista neuropsihijatrije Doma zdravlja Stari grad Zorica Minović.

Minović je navela da ograničeno trajanje pregleda nije prepreka za postizanje rezultata, jer pacijenti imaju mogućnost da dolaze češće, a uspeh zavisi isključivo od njihove spremnosti da rade na sebi.

Kako je primetila, među pacijentima ima sve više mladih. "To je dobro. To je dokaz da je razbijen tabu da je sramota otići kod psihologa", istakla je Minović i dodala da pomoć često traže i zaposleni, kao i penzioneri.

Ona je ukazala da se pacijenti najčešće suočavaju se egzistencijalnim problemima, kao i strahom od otkaza, imajući u vidu da je sve više onih koji su "ucenjeni" na radnom mestu što dovodi do gubitka samopoštovanja. "Posledica toga su porodični i bračni problemi. Takođe, sve se češće susrećemo sa problemom da deca ne odlaze od kuće, pa u domu živi više generacija i dolazi do neshvatanja i neusklađenosti", zaključila je Minović.

I stručni saradnik u Društvu psihologa Srbije psiholog Maja Petrović smatra da je odlazak kod psihologa više nije tabu, što prema njenoj oceni, može doprineti i smanjenju samoinicijativnog korišćenja lekova za smirenje. "Najčešći problemi sa kojima se psiholozi u privatnoj praksi susreću su depresije i strahovi, uzrokovani različitim problemima - od ekonomskih, porodičnih, u karijeri..", kazala je Petrović.

Ona je istakla da je cilj ojačati strukturu ličnosti pacijenta kako bi mogao da se nosi sa teretom problema i da ga reši. "Službe u državnim zdravstvenim ustanovama nemaju dovoljno vremena za pacijente, a na preglede se dosta čeka. Prednost privatnih psihologa je što mogu više da im se posvete", dodala je Petrović.

Cena tretmana, prema njenim rečima, u privatnim ordinacijama kojih najviše ima u Beogradu, kreće se od dve do pet hiljada dinara.

  • AndjelkoNS

    15.05.2012 00:38
    Nesam školovala...
  • hm

    14.05.2012 13:20
    A da se Andjelko vratis pa jos koji put procitas tekst? U skoli su nas ucili da ako ne razumes prvi put, procitas jos jednom, nije sramota...
  • AndjelkoNS

    13.05.2012 23:07
    Pa šta onda rade ti psiholozi i psihijatri kad nemaju vremena da se posvete?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.