Muškarci koji jedu meso muževniji?

Muškarci se ređe odlučuju za vegetarijansku ishranu zbog duboko usađenog uverenja da je meso povezano sa muževnošću.
Muškarci se ređe odlučuju za vegetarijansku ishranu zbog duboko usađenog uverenja da je meso povezano sa muževnošću.

"To je jako uverenje da je meso hrana za jake, tradicionalne, mačo muškarce", napisali su istraživači u svom saopštenju. "Soja je sušta suprotnost. Ako bi je konzumirali odrekli bi se hrane koju doživljavaju kao oličenje čvrstine i moći."

U brojnim eksperimentima istraživači su proučavali ljudske metafore o određenim vrstama hrane, poput mesa i mleka. Otkrili su da muškarci one pripadnike jačeg pola koji jedu meso doživljavaju kao muževnije.

Većina studija rađena je u Americi i Velikoj Britaniji, ali su naučnici analizirali rodne zamenice u 23 jezika. U većini jezika meso se povezuje sa muškim polom.

Ako zdravstveni savetnici žele da se muškarci okrenu i nekoj zdravijoj hrani trebalo bi da pronađu metafore koje će oblikovati stavove potrošača, objašnjavaju autori.

Na primer, kampanja koja poziva ljude da jedu više povrća ili soje će teško biti efikasna, ali "preoblikovanje" namirnica u pljeskavicu od soje koja će ih podsećati na govedinu, će verovatno doprineti da i muškarci naprave lagan prelaz ka zdravijoj ishrani.

  • Ivan

    04.04.2014 05:59
    Naravno da jesu,
    odakle bi žene inače dobile neophodne proteine za produženje vrste, ako ne iz mesa ???
  • deran

    23.05.2012 05:47
    nemere bez .......
    a lukac u svim varijantama !!!!!!!!!!!!
  • Vegan

    23.05.2012 00:19
    http://www.youtube.com/watch?v=bhQsIIMcDJc

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.