VIDEO: Meksikancu transplantirane obe ruke

Meksikanac Gabrijel Granados (52), otac dvoje dece kome su obe ruke morale da budu amputirane ispod lakata zbog teških povreda nastalih od struje, dobio je nove ruke čiji je prethodni vlasnik (34) poginuo u pucnjavi.
Meksikanac Gabrijel Granados (52), otac dvoje dece kome su obe ruke morale da budu amputirane ispod lakata zbog teških povreda nastalih od struje, dobio je nove ruke čiji je prethodni vlasnik (34) poginuo u pucnjavi.

Tako je postao prva osoba u Latinskoj Americi na kojoj je izvršen ovaj komplikovani hirurški zahvat.

Vest je u četvrtak, na konferenciji za štampu, saopštio dr Martin Iglesijas, šef hirurškog tima koji je obavio intervenciju, dok je sam Granados na istom skupu izjavo da je transplantacija prošla "odlično" i da je svoje nove ruke već počao da oseća. "Ovo je predivno. Nakon što sam neko vreme bio bez ruku, sada odjednom vidim nove ruke", oduševeljen je Granados.

On radi u finansijskom odeljenju Kancelarije javnog tužioca Meksiko Sitija, a povrede je zadobio u januaru 2011. dok je grupi radnika koji su gradili ogradu pokazivao gde da postave električnu instalaciju.

Operacija je obavljena u maju, ali Granados iz bolnice otpušten tek u četvrtak, pošto su lekri procenili da se njegov oporavak odvija zadovoljavajućim tempom.

U Meksiku trenutno postoje još 23 pacijenta koji čekaju na operaciu obe ruke, ali stručnjaci smatraju da u ovom trenutnku samo njih šest ima realne izglede da im ovaj zahvat bude uspešno urađen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.