Sve dobre strane vijagre

Mala plava pilula originalno je dizajnirana da leči plućnu hipertenziju – u pitanju je bolest koja izaziva zadihanost i grčeve u grudima. Pacijenti su nakon uzimanja vijagre počeli da dišu bolje, ali to nije bila jedina stvar koju su primetili...
Mala plava pilula originalno je dizajnirana da leči plućnu hipertenziju – u pitanju je bolest koja izaziva zadihanost i grčeve u grudima. Pacijenti su nakon uzimanja vijagre počeli da dišu bolje, ali to nije bila jedina stvar koju su primetili...

Petnaest godina kasnije, vijagra je testirana na brojnim bolestima, pogledajte sve uspone i padove ovog izuzetnog leka:

Mišićna distrofija

Vijagra može da pomogne srcima muškaraca i dečaka sa Dušenovom i Bekerovom mišićnom distrofijom. U pitanju je bolest koja slabi mišiće i utiče na rad srca. Vijagra je pokazala obećavajuće rezultate na testovima na miševima i trenutno se testira na ljudima.

Bolesti pluća

Razvijena da leči hipertenziju pluća, vijagra je obećavala pomoć ljudima sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, ali se loše pokazala na testovima. Lek je zapravo pogoršavao simptome i kvalitet života.

Ženska seksualna disfunkcija

Uprkos uspehu kod muškaraca, efekti vijagre na žene nisu mogli da se izmame. Mala plava pilula možda može da pomogne ženama sa seksualnom disfunkcijom usled multiple skleroze, dijabetesa, povrede kičmene moždine i uzimanja lekova protiv depresije.

Mučnina izavana visinom

Vijagra može da ublaži simptome mučnine izazvane visinom.

Poboljšava atletsku formu

Fudbaleri američkog fudbala koriste vijagru kako bi poboljšali svoje atletske sposobnosti. Iako je dokazano da poboljšava protok krvi još nije poznato kako poboljšava atletske sposobnosti.

Ublažava simptome džet lega

Vijagra može da pomogne da se uklone efekti džet lega sudeći po istraživanju sprovedenom na hrčcima. Oni koji su dobili malu plavu pilulu oporavili su se od efekata džet lega 50 odsto brže od hrčaka koji je nisu dobili.

Hladne ruke

Vijagra može da pomogne i sa simptomima Rejnoov fenomena – stanja koje uzrokuje grčenje arterija što blokira dotok krvi do prstiju, stopala, ušiju i nosa. Ovaj fenomen mogu izazvati pušenje, promrzline i autoimune bolesti.

Cistična fibroza

Naučnici proučavaju da li vijagra može da leči cističnu fibrozu, bolest koja izaziva po život opasna oštećenja na plućima.

Vantelesna oplodnja

Parovi koji pokušavaju da potomstvo dobiju vantelesnom oplodnjom možda bi trebalo da razmisle o vijagri pošto ona pomaže implementaciji embriona i povećava šanse za oplodnju.

Bolesti srca

Vijagra proširuje arterije i poboljšava protok krvi. Ovo može biti od velike pomoći ljudima koji boluju od bolesti srca.

Moždani udar

Pokazano je da vijagra može da se izbori sa efektima moždanog udara kod pacova poboljšavajući neurološke funkcije i smanjujući stopu smrtnosti. Trenutno se testira na osobama koje su pretrpele moždani udar.

Dijabetes

Vijagra poboljšava rad krvnih sudova koje pogađaju visoki nivoi šećera u krvi. Ovi rezultati dobijeni su testovima na životinjama.

Šizofrenija

Naučnici pokušavaju da otkriju da li vijagra može da poboljša raspoloženje i memoriju kod osoba sa šizofrenijom.

Sindrom hroničnog umora

Trenutno se vrše istraživanja sa ciljem da se otkrije da li vijagra može da se izbori sa umorom poboljšavajući protok krvi u mozak kod osoba sa sindromom hroničnog umora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.