Mikročip koji sprečava gojaznost

Naučnici su u završnoj fazi dizajniranja implanta u vidu mikročipa, koji bi trebalo da spreči pojavu gojaznosti, tako što će kod korisnika suzbijati potrebu za hranom.
Naučnici su u završnoj fazi dizajniranja implanta u vidu mikročipa, koji bi trebalo da spreči pojavu gojaznosti, tako što će kod korisnika suzbijati potrebu za hranom.

Ovaj mikročip je spreman za testiranje na životinjama, a njegovi tvorci tvrde da bi on mogao da postane mnogo efikasnije sredstvo za mršavljenje od bilo koje hirurške intervencije.

Mikročip funkcioniše tako što se pričvrsti na vagus nerv koji reguliše apetit, kao i mnoge druge važne funkcije u organizmu, a probe na ljudima bi trebalo da počnu u roku od 3 godine, saopšteno je.

Vagus nerv između ostalog kontroliše disanje, brzinu otkucaja srca, lučenje kiseline u želucu i funkcije digestivnog sistema.

Princip je u suštini vrlo jednosatvan, kako naglašavaju naučnici i funkcioniše tako što mikročip izdaje naredbu mozgu da ste siti i da više ne morate da jedete.

Čip je dizajniran tako da očitava elektronske i hemijske procese u nervu i na osnovu njih šalje nazad električne impulse mozgu da prestane da se smanji ili potpuno obustavi unos hrane u organizam.

Mikročip je napravljen uz pomoć donacije od 7 miliona evra, a već je proizveden sličan čip koji služi za smanjene epileptičkih napada, koje takođe kontroliše isti nerv.

"Ovo je jako mali mikročip koji je sposoban da kontroliše nervne akcije koje su odgovorne za pojavu apetita, a na osnovu toga mi možemo stimulisati mozak tako da apetit držimo pod kontrolom", rekao je profesor Stiven Tomazu.

"Verujem da će mikročip biti korišćen tako da se apetit kontroliše, a ne da se potpuno prestane sa jelom. To će se raditi tako što što će recimo mozak biti stimulisan da organizam natera da jedete sporije, pre nego da kompletno prestanete da unosite hranu u organizam", dodao je on.

Pre nego što uđe u masovnu upotrebu čip bio trebalo da bude istestiran tako da ne proizvodi bilo kakve sporedne ili negativne efekte, a veruje se da bi bio vrlo moćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti, kao i da smanji broj hirurških intervencija kojima su podvrgnuti pacijenti.

  • 29.03.2013 23:26
    Nipošto svojom voljom ograničiti hranu... Ne, ne

    Tu je čip, koji će ti smanjiti apetit, a ti se opet najedeš "do panja"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.