Sibirski naučnici razvili univerzalni lek?

Velike su šanse da u budućnosti dobijemo recept za univerzalni lek protiv nekoliko raznih bolesti, koji je ujedno i eliksir mladosti - tvrde sibirski naučnici.
Velike su šanse da u budućnosti dobijemo recept za univerzalni lek protiv nekoliko raznih bolesti, koji je ujedno i eliksir mladosti - tvrde sibirski naučnici.

Oni su, uspešno, na sebi isprobali preparat G5 - tabletu mladosti. Preparat G5 razrađen je kao lek za cirozu jetre. Ali, ispostavilo se da je oblast njegove primene mnogo šira.

Naučnici iz Naučnoistraživačkog instituta farmakologije u Tomsku blizu su stvaranju univerzalnog leka. G5 ili "tableta mladosti" navodi koštanu srž da aktivno izrađuje matične ćelije, neophodne za regeneraciju svih bolesnih organa i tkiva. Efektivnost preparata već je proverilo na sebi nekoliko naučnika.

Postoji pojam kao što je "međućelijski matriks" - kroz njega se dešava izbacivanje matične ćelije. Ovaj mehanizam je prirodan, posebno u mladim godinama, kada sve rane lako zarastaju, i čovek lako izlazi na kraj sa bolestima. Postoji i teorija starenja i hroničnih oboljenja kada se ovaj "međućelijski matriks" poremeti.

Preparat G5 rešava nekoliko zadataka: menja strukturu "međućelijskog matriksa", omogućava svim matičnim ćelijama da skoro neometano "šetaju" organizmom i svi procesi počinju da rade drugačije, objašnjavaju naučnici.

Ogled na miševima je pokazao da su glodari kojima nije davan ovaj preparat, naglo starili. Ali, njihova "sabraća" koja su dobila G5 živela su dugo i do poslednjih dana bila su aktivna i zdrava.

Veterani borbe protiv starosti, kao što je akademik Vladimir Skulačov, koji je započeo slične eksperimente još krajem šezdesetih godina prošlog veka, ističu da ima još mnogo posla do pobede nad vremenom.

Ohrabrujuće je što preparat G5 ima širok spektar indikacija: od steriliteta do bolesti pluća. Za sada su se naučnici "zaustavili" samo na cirozi jetre. To će pomoći da se brže izbaci lek na tržište.

Zvanična klinička ispitivanja G5 uz učešće dobrovoljaca počeće već u novembru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.