Eutanazija sve prihvatljivija širom sveta

Eutanazija postaje sve prihvatljivija i povećava se broj zemalja koje je zakonski dozvoljavaju u jasno određenim slučajevima.
Eutanazija postaje sve prihvatljivija i povećava se broj zemalja koje je zakonski dozvoljavaju u jasno određenim slučajevima.

Predstavnički dom američke države Vermont odobrio je nacrt zakona koji dozvoljava eutanaziju smrtno obolelih pacijenata. Neke evropske države kao što su Holandija, Belgija i Škotska zvanično dozvoljavaju eutanaziju.

U Belgiji se čak prodaju specijalni kompleti za izvođenje ove procedure, koje može da kupi svaki lekar koji ima odgovarajuću dozvolu.

Sudski i pravni sistem evropskih zemalja i SAD dovodi do toga da vrednost života postaje sekundarna u odnosu na volju samog čoveka, navode stručnjaci.

Polazi se od pretpostavke da čovek koji pati od psihičkih tegoba može sve što nije zabranjeno. Može da čini nešto u ime svog zdravlja i života, ako to ne nanosi štetu drugim licima.

Ali, ako neka država nije svetovna država u pravnom smislu, pitanje se sasvim drugačije postavlja.

Ako se uzmu u obzir države sa pravnim i sudskim sistemima, koje ne odgovaraju demokratskim principima i u kojima je nivo korpucije preteran, tu onda nema nikakvog smisla govoriti o eutanaziji.

Eutanazija ima i vrlo ugledne protivnike. Stručnjak za paliativnu medicinu, ruski lekar Jelisaveta Glinka, kaže da se molbe za eutanaziju dobijaju krajnje retko i, po pravilu, predstavljaju "jednostavano maskiranu molbu za pomoć".

U celini, mnoga etička pitanja mogla bi da budu zaobiđena kada bi čovek sam davao sebi smrtonosni preparat i tako skidao veliki deo odgovornosti sa lekara.

Ministar pravde Nemačke Brigit Kipris smatra da "poslednji korak ka smrti pacijent treba da učini sam".

  • 17.05.2013 07:21
    Poznaćete istinu, i istina će vas osloboditi.
  • 17.05.2013 06:41
    Kukavice ili ne bolje je tako.

    Zamisli da skoči pod voz, kakve onda posledice ostaju na mašinovođu. Ili bilo koji drugi oblik samoubistva neko mora da ukloni telo, da li iz reke, da skine sa užeta ili već.
    A ovako bude ''kulturno'' u bolnici gde telo odma prebace u mrtvačnicu.
    A bolja je i eutanazija nego da se čovek pati pa da umire u mukama, ako već nema leka.
  • ivan

    16.05.2013 22:50
    zajebano
    ovo je, da izvinete, zajebana tema za diskusiju.
    samo se zamislite da vama ili vama bližnjima ovko nešto treba.
    zamislite svaki dan koji je bolan a kraj nikao da se pojavi a leka nema.
    vi ili ste u muci ili muku gledate...
    kako rešiti ovaj problem?
    mi sada ovde kao nešto pametujemo ali dok čovek ovaj problem iz prve ili druge ruke ne poznaje ne zna i koje je njemu najbolje rešenje.
    šta bi ste vi uradili da imate ovakv problem?
    ja nisam pametan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.