VIDEO: Sa lica joj uklonili tumor od 1,81 kg

Tinejdžerki Henglizi Dorvial (15) sa Haitija, pre četiri godine su otkrili tumor na levoj strani lica, a vremenom je dostigao težinu od 1,81 kilogram zbog čega je ostala bez vida na jednom oku.
Tinejdžerki Henglizi Dorvial (15) sa Haitija, pre četiri godine su otkrili tumor na levoj strani lica, a vremenom je dostigao težinu od 1,81 kilogram zbog čega je ostala bez vida na jednom oku.

Za njen problem je čuo sponzor humanitarne organizacije "Operation Smile" i odlučio da joj pomogne. Otišla je na operaciju koja je dobro prošla, a prvi rezultati će se videti za šest nedelja.

Tumor na licu tinejdžerke pojavio se pre četiri godine. Tada je bio veličine zrna graška, ali se tokom godina znatno povećao. Reč je o ameloblastomu, odnosno beningnom tumoru donje vilice.

Iako je benigan, po fotografijama se vidi da je skoro nemoguće živeti sa njim. Tumor se toliko razvio da je tinejdžerka ostala bez vida na jednom oku i morala je da prekine svoje školovanje kada je bila peti razred, a jedino društvo joj je njena mlađa sestra.

Hegliza dolazi iz siromašne porodice koja nije bila u mogućnosti da joj plati operaciju. Međutim, 2011. godine, glavni sponzor "Operation Smile" Lari O Reili, dok je bio u poseti Haitiju čuo je za problem Dorvialove i odlučio da joj pomogne.

"Ovo je najveći tumor koji sam video u životu", izjavio je doktor Vilijam MekGi nakon operacije koja je trajala 12 sati, a koji je ujedno i jedan od osnivača ove humanitarne organizacije.

Pre operacije, tinejdžerka je rekla kako se nada da će nakon svega moći da pogleda sebe u ogledalo i da će videti drugu osobu u njemu.

Međutim, s obzirom da je tokom operacije bilo nužno blago dislocirati donju vilicu, biće potrebno još par operacija kako bi se Heglizina želja ostvarila. Oporavak u Norfolku bi trebalo da potraje oko šest nedelja nakon čega će se Dorvialova vratiti na Haiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.