Ovu hranu nemojte jesti u sitne sate

Ako ste gladni, nema potrebe da se odreknete kasne zakuske, ali je ipak potrebno da dobro razmislite šta ćete to jesti.

Ako ste gladni, nema potrebe da se odreknete kasne zakuske, ali je ipak potrebno da dobro razmislite šta ćete to jesti.

Ako pojedete "pogrešnu" hranu, poremetićete san, a i dodaćete nepotrebne kalorije pa samim tim i kilograme.

Umesto da se prihvatite onoga na šta prvo naletite u frižideru, pogledajte prvo koje su to vrste hrane koje bi trebalo izbegavati u kasnim, noćnim satima.

Masna hrana

Od masne i teške hrane ne samo da ćete se osećati usporeno sledećeg jutra već ćete i opteretiti želudac koji celu noć neće uspeti da svari svu tu hranu. Pre nego što pođete na spavanje, držite se podalje od brze hrane, orašastih plodova, sladoleda i svih jela koja sadrže sir.

Namirnice bogate ugljenim hidratima i šećerom

Nešto slatko pre spavanja je možda upravo ono što će vas usrećiti, ali ako pojedete komad čokoladne torte ili neki drugi kolač, visok nivo šećera u krvi vam može poremetiti san. Izbegavajte kolače, kekse i druge dezerte kao i namirnice bogate ugljenim hidratima (beli hleb), a umesto njih možete pojesti jabuku.

Crveno meso i drugi proteini

Kao i masna hrana, crveno meso će vam teško pasti na želudac, te ćete celu noć imati problem da ga svarite (crveno meso je najgora varijanta, ali ništa bolje nisu ni svinjetina ni piletina). Ne morate da se sasvim odreknete proteina, ali ipak je pametnije da uzmete malo ćuretine ili čašu jogurta.

Začinjena hrana

Začini mogu biti prirodan lek za niz oboljenja, ali kada vam se nešto jede kasnu noću, i ne pomišljajte da prilazite začinjenoj hrani. Ona vam može uznemiriti stomak, a hemikalije koje se nalaze u začinima mogu "probuditi" i ostala čula, što vam neće pomoći da zaspite.

Velike porcije

Imajte na umu da kasni obroci ne smeju, količinski, biti veliki kao neki od glavnih obroka. Preporučuje se da ne unosite više od 200 kalorija, a na taj način ćete slatko spavati i nećete poremetiti prehrambene navike.

  • Noname

    11.01.2015 12:51
    Rešenje
    Taman pre spavanja prošetaš malo ispred zgrade pa se napaseš trave, ako je zavod za izgradnju grada nije asfaltirao i ako je komšija akademac, koji zbog stanja u državi nema šta da jede, već nije popasao pre tebe...
  • Glad

    11.01.2015 07:32
    Hrana
    Pa šta onda da jedemo? I gde?
    Stvarno odlični saveti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?