
Slovenija pred sudom EU: Italija je tuži zbog balzamiko sirćeta
Italijanska vlada pokreće prekršajni postupak protiv Slovenije u pokušaju odbrane autentičnosti svog balzamiko sirćeta koje je geografski zaštićeno.

Foto: Pixabay
Problem je nastao kada je početkom prošle godine slovenačka vlada obavestila Evropsku komisiju da planira da uvede standarde u proizvodnji sirćeta i da svako vinsko sirće pomešano sa koncentratom voćnog soka plasira na tržište kao "balzamiko sirće", prenosi Euronews Srbija.
Bivši italijanski premijer Mario Dragi dao je zeleno svetlo državnom tužilaštvu za pokretanje prekršajnog postupka jer po zakonu iz 2009. godine, izraz "aceto balsamico di Modena" (balzamiko sirće iz Modene) mogu koristiti samo proizvođači iz italijanskog grada Modene i regije Emilia-Romanja.
Italijani su, međutim, izgubili pravni spor sa Nemačkom 2019. godine kada su pokušali da spreče nemačku kompaniju da koristi autentično ime za svoje sirće. U tom slučaju je sud u Luksemburgu presudio da ja zaštićena samo oznaka balzamiko sirćeta iz Modene, ali ne i sam naziv.
Italijani, koji pokušaj Slovenije smatraju skandaloznim, žele da zaštite svoj brend na tržištu vrednom milijardu evra koje je, u odnosu na prošlu godinu, poraslo za 60 odsto. Kao argument Italijani navode dugu tradiciju koja nalaže da neko balzamiko sirće mora da odleži 12 godina, neko 25, a posebno ekstra klase čak 200 godina.
Pravni slučaj biće saslušan pred Sudom pravde Evropske unije, do konsultacija sa Evropskom komisijom.
Akcije protiv Slovenije počele su u vreme vlade premijera Marija Dragija, čija je vlada postavila kao prioritet zaštitu italijanske baštine hrane i pića.
I ako se desi da vlast u Italiji preuzmu desničari, teško je verovati da će se dozvoliti "piraterija" u vezi sa italijanskim proizvodima.
Hrana pred sudom i u drugim evropskim zemljama
Italijanska poslanica Mara Bicoto, pripadnica Severne lige, pokrenula je ove godine inicijativu koja traži zabranu korišćenja naziva "prošek" za tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se već vekovima proizvodi u Dalmaciji i primorju.
Hrvatski vinari su do sada pokazivali spremnost na kompromis dodavanjem prideva "dalmatinski" kako bi se napravila dodatna razlika između prošeka i italijanskog prosecca.
Svađe oko autentičnosti i porekla namirnica često dospevaju na naslovne strane, ali i na sudove, kada dođe do takozvane "agropiraterije".
Ranije ove godine odlučeno je da Danci više ne mogu da nazivaju beli sir napravljen u Danskoj "feta", i to je bila velika pobeda za Grke koji tvrde da imaju šest hiljada godina monopol na proizvod.
Zaštitu hrane po zemljama i regionima kontroliše eAmbrosia, registar EU u kojem su francuski šampanjac, poljska votka i Sneem crni puding iz Irske među više od hiljadu drugih namirnica i pića. Hrana koja se nalazi na listi ima pravo na pravnu zaštitu radi omogućavanja očuvanja kulturnog nasleđa.
Sporovi oko kulturnog nasleđa često mogu izbiti i izvan sudnice kao u sporu valensijskih kuvara koji su ljuti zbog recepta za paelju britanskog kuvara Džejmija Olivera, ali ima i ozbiljnijih slučajeva.
Unesko je nedavno stavio ukrajinski boršč na svoju listu ugrožene baštine, uprkos protestima ruskog ministra kulture.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 2
Dragan
Crveni
Preteruju.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar