Slovenija pred sudom EU: Italija je tuži zbog balzamiko sirćeta
Italijanska vlada pokreće prekršajni postupak protiv Slovenije u pokušaju odbrane autentičnosti svog balzamiko sirćeta koje je geografski zaštićeno.
Foto: Pixabay
Problem je nastao kada je početkom prošle godine slovenačka vlada obavestila Evropsku komisiju da planira da uvede standarde u proizvodnji sirćeta i da svako vinsko sirće pomešano sa koncentratom voćnog soka plasira na tržište kao "balzamiko sirće", prenosi Euronews Srbija.
Bivši italijanski premijer Mario Dragi dao je zeleno svetlo državnom tužilaštvu za pokretanje prekršajnog postupka jer po zakonu iz 2009. godine, izraz "aceto balsamico di Modena" (balzamiko sirće iz Modene) mogu koristiti samo proizvođači iz italijanskog grada Modene i regije Emilia-Romanja.
Italijani su, međutim, izgubili pravni spor sa Nemačkom 2019. godine kada su pokušali da spreče nemačku kompaniju da koristi autentično ime za svoje sirće. U tom slučaju je sud u Luksemburgu presudio da ja zaštićena samo oznaka balzamiko sirćeta iz Modene, ali ne i sam naziv.
Italijani, koji pokušaj Slovenije smatraju skandaloznim, žele da zaštite svoj brend na tržištu vrednom milijardu evra koje je, u odnosu na prošlu godinu, poraslo za 60 odsto. Kao argument Italijani navode dugu tradiciju koja nalaže da neko balzamiko sirće mora da odleži 12 godina, neko 25, a posebno ekstra klase čak 200 godina.
Pravni slučaj biće saslušan pred Sudom pravde Evropske unije, do konsultacija sa Evropskom komisijom.
Akcije protiv Slovenije počele su u vreme vlade premijera Marija Dragija, čija je vlada postavila kao prioritet zaštitu italijanske baštine hrane i pića.
I ako se desi da vlast u Italiji preuzmu desničari, teško je verovati da će se dozvoliti "piraterija" u vezi sa italijanskim proizvodima.
Hrana pred sudom i u drugim evropskim zemljama
Italijanska poslanica Mara Bicoto, pripadnica Severne lige, pokrenula je ove godine inicijativu koja traži zabranu korišćenja naziva "prošek" za tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se već vekovima proizvodi u Dalmaciji i primorju.
Hrvatski vinari su do sada pokazivali spremnost na kompromis dodavanjem prideva "dalmatinski" kako bi se napravila dodatna razlika između prošeka i italijanskog prosecca.
Svađe oko autentičnosti i porekla namirnica često dospevaju na naslovne strane, ali i na sudove, kada dođe do takozvane "agropiraterije".
Ranije ove godine odlučeno je da Danci više ne mogu da nazivaju beli sir napravljen u Danskoj "feta", i to je bila velika pobeda za Grke koji tvrde da imaju šest hiljada godina monopol na proizvod.
Zaštitu hrane po zemljama i regionima kontroliše eAmbrosia, registar EU u kojem su francuski šampanjac, poljska votka i Sneem crni puding iz Irske među više od hiljadu drugih namirnica i pića. Hrana koja se nalazi na listi ima pravo na pravnu zaštitu radi omogućavanja očuvanja kulturnog nasleđa.
Sporovi oko kulturnog nasleđa često mogu izbiti i izvan sudnice kao u sporu valensijskih kuvara koji su ljuti zbog recepta za paelju britanskog kuvara Džejmija Olivera, ali ima i ozbiljnijih slučajeva.
Unesko je nedavno stavio ukrajinski boršč na svoju listu ugrožene baštine, uprkos protestima ruskog ministra kulture.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Saveznik protiv demencije povezane sa starenjem: Punomasni sir i pavlaka
18.12.2025.•
0
Naučnici su ljudima konačno dali zeleno svetlo da mogu da jedu više – oni koji vole masni sir i pojedu nekoliko kriški dnevno verovatno pomažu svom mozgu da se odupre propadanju povezanom sa starenjem.
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
9
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Komentari 2
Dragan
Crveni
Preteruju.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar