
Danas je Svetski dan veganstva: Nekoliko saveta ako želite da postanete vegan
Svetski dan veganstva obeležava se svake godine 1. novembra, a uprkos mnogim uverenjima, veganska ishrana itekako može biti raznolika i dobra za zdravlje.

Foto: Pixabay
Poznato je da vegani ne jedu hranu životinjskog porekla - njihova ishrana ne uključuje meso, mleko, jaja, sir, pa čak ni med ni sve ostale namirnice koje sadrže sastojke životinjskog porekla. A ako i vi razmišljate o prelasku na vegansku ishranu ili ste jednostavno samo znatiželjni i zanima vas kako jesti veganski, evo što sve treba da znate.
Krenite polako, ali sigurno i zacrtajte cilj
Važno je na umu imati svoj krajnji cilj, ali jednako tako važno je da idete svojim tempom. Neki ljudi ne mogu da postanu vegani preko noći jer, kao i za svaku drugu promenu u životu, i za veganstvo je potrebno vreme, ne samo kako biste se navikli na nov način života, već i kako biste odredili šta vama najbolje odgovara.
Za početak, krenite s unošenjem malih promena u svoje svakodnevne obroke - malo-pomalo povećavajte količinu namirnica biljnog porekla u svojoj ishrani. Zapamtite, za gotovo svaku vrstu hrane postoji biljna alternativa i sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara.
Možete započeti s uklanjanjem mesa ili mlečnih proizvoda s jelovnika jedan dan nedeljno, pa to postepeno povećavati na dva, tri, četiri dana nedeljno. Možete čak pokušati da menjate jedan po jedan proizvod tako da kravlje mleko zamenite bademovim ili sojinim ili maslac kokosovim uljem. Opcija je mnogo, samo pronađite svoj tempo.
Hranite se zdravo i kvalitetno
Veganska ishrana ne znači automatski i da je zdrava jer postoje veganske verzije gotovo svake vrste brze hrane koja vam padne na pamet. Važno je da jedete široku paletu biljne hrane i svakodnevno konzumirate uravnotežene obroke koji uključuju niz zdravih namirnica.
Tako ćete, na primer, iz pasulja dobiti proteine i vlakna, a iz lisnatog povrća vitamine A, C i K. Birajte namirnice svih boja kako biste iskoristili sve njihove dobrobiti - paradajz u sebi sadrži likopen koji je dobar za srce, borovnice sadrže antocijanine koji pospešuju rad mozga, a batat u sebi krije mnogo vitamina A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju.
Isprobajte neke nove recepte
Počastite svoje nepce novom hranom i novim ukusima. Izađite iz sopstvene zone udobnosti i otkrijte neke nove recepte jer postoje hiljade i hiljade veganskih recepata iz svih krajeva sveta. Dakle, bez obzira na vaš ukus, sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati.
Uz to, dobra stvar je da ne morate biti vrhunski kuvar ili profesionalac kako biste to ostvarili. Bićete prijatno iznenađeni kada saznate koliko toga zapravo možete pripremiti od najjednostavnijih namirnica koje se već nalaze u vašem špajzu i frižideru.
Neka povrće postane zvezda vaših obroka
Ljudi se često fokusiraju na ono što ne mogu da jedu kada su na biljnoj ishrani i misle da previše propuštaju, umesto da se fokusiraju na ono što mogu da jede, a što je vrlo ukusno i zdravo. Istina je da jedan dobar i ukusan obrok ne mora biti fokusiran na meso.
I povrće može biti zvezda svakog obroka, a obroci prepuni povrća najbolji su izbor - povrće je puno vitamina (poput A i K) i minerala (poput kalijuma), nije visokokalorično, a budući da je bogato vlaknima, može vam pomoći da se dugo osećate sito.
Ne oklevajte da tražite pomoć
Pitate se gde možete kupiti vegansku čokoladu? Kako ispeći kolač bez jaja? Kako razgovarati sa svojim bližnjima o veganstvu? Zapamtite da niste sami. Danas je na internetu dostupno mnoštvo informacija, ali i slobodno pitajte druge za savet. Povežite se s ostalim veganima na društvenim mrežama - mnogi će vam rado pomoći.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 5
Boka
Bezelbub
Novsadjanka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar