Danas je Svetski dan veganstva: Nekoliko saveta ako želite da postanete vegan
Svetski dan veganstva obeležava se svake godine 1. novembra, a uprkos mnogim uverenjima, veganska ishrana itekako može biti raznolika i dobra za zdravlje.
Foto: Pixabay
Poznato je da vegani ne jedu hranu životinjskog porekla - njihova ishrana ne uključuje meso, mleko, jaja, sir, pa čak ni med ni sve ostale namirnice koje sadrže sastojke životinjskog porekla. A ako i vi razmišljate o prelasku na vegansku ishranu ili ste jednostavno samo znatiželjni i zanima vas kako jesti veganski, evo što sve treba da znate.
Krenite polako, ali sigurno i zacrtajte cilj
Važno je na umu imati svoj krajnji cilj, ali jednako tako važno je da idete svojim tempom. Neki ljudi ne mogu da postanu vegani preko noći jer, kao i za svaku drugu promenu u životu, i za veganstvo je potrebno vreme, ne samo kako biste se navikli na nov način života, već i kako biste odredili šta vama najbolje odgovara.
Za početak, krenite s unošenjem malih promena u svoje svakodnevne obroke - malo-pomalo povećavajte količinu namirnica biljnog porekla u svojoj ishrani. Zapamtite, za gotovo svaku vrstu hrane postoji biljna alternativa i sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara.
Možete započeti s uklanjanjem mesa ili mlečnih proizvoda s jelovnika jedan dan nedeljno, pa to postepeno povećavati na dva, tri, četiri dana nedeljno. Možete čak pokušati da menjate jedan po jedan proizvod tako da kravlje mleko zamenite bademovim ili sojinim ili maslac kokosovim uljem. Opcija je mnogo, samo pronađite svoj tempo.
Hranite se zdravo i kvalitetno
Veganska ishrana ne znači automatski i da je zdrava jer postoje veganske verzije gotovo svake vrste brze hrane koja vam padne na pamet. Važno je da jedete široku paletu biljne hrane i svakodnevno konzumirate uravnotežene obroke koji uključuju niz zdravih namirnica.
Tako ćete, na primer, iz pasulja dobiti proteine i vlakna, a iz lisnatog povrća vitamine A, C i K. Birajte namirnice svih boja kako biste iskoristili sve njihove dobrobiti - paradajz u sebi sadrži likopen koji je dobar za srce, borovnice sadrže antocijanine koji pospešuju rad mozga, a batat u sebi krije mnogo vitamina A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju.
Isprobajte neke nove recepte
Počastite svoje nepce novom hranom i novim ukusima. Izađite iz sopstvene zone udobnosti i otkrijte neke nove recepte jer postoje hiljade i hiljade veganskih recepata iz svih krajeva sveta. Dakle, bez obzira na vaš ukus, sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati.
Uz to, dobra stvar je da ne morate biti vrhunski kuvar ili profesionalac kako biste to ostvarili. Bićete prijatno iznenađeni kada saznate koliko toga zapravo možete pripremiti od najjednostavnijih namirnica koje se već nalaze u vašem špajzu i frižideru.
Neka povrće postane zvezda vaših obroka
Ljudi se često fokusiraju na ono što ne mogu da jedu kada su na biljnoj ishrani i misle da previše propuštaju, umesto da se fokusiraju na ono što mogu da jede, a što je vrlo ukusno i zdravo. Istina je da jedan dobar i ukusan obrok ne mora biti fokusiran na meso.
I povrće može biti zvezda svakog obroka, a obroci prepuni povrća najbolji su izbor - povrće je puno vitamina (poput A i K) i minerala (poput kalijuma), nije visokokalorično, a budući da je bogato vlaknima, može vam pomoći da se dugo osećate sito.
Ne oklevajte da tražite pomoć
Pitate se gde možete kupiti vegansku čokoladu? Kako ispeći kolač bez jaja? Kako razgovarati sa svojim bližnjima o veganstvu? Zapamtite da niste sami. Danas je na internetu dostupno mnoštvo informacija, ali i slobodno pitajte druge za savet. Povežite se s ostalim veganima na društvenim mrežama - mnogi će vam rado pomoći.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
0
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 5
Boka
Bezelbub
Novsadjanka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar