Danas je Svetski dan veganstva: Nekoliko saveta ako želite da postanete vegan
Svetski dan veganstva obeležava se svake godine 1. novembra, a uprkos mnogim uverenjima, veganska ishrana itekako može biti raznolika i dobra za zdravlje.
Foto: Pixabay
Poznato je da vegani ne jedu hranu životinjskog porekla - njihova ishrana ne uključuje meso, mleko, jaja, sir, pa čak ni med ni sve ostale namirnice koje sadrže sastojke životinjskog porekla. A ako i vi razmišljate o prelasku na vegansku ishranu ili ste jednostavno samo znatiželjni i zanima vas kako jesti veganski, evo što sve treba da znate.
Krenite polako, ali sigurno i zacrtajte cilj
Važno je na umu imati svoj krajnji cilj, ali jednako tako važno je da idete svojim tempom. Neki ljudi ne mogu da postanu vegani preko noći jer, kao i za svaku drugu promenu u životu, i za veganstvo je potrebno vreme, ne samo kako biste se navikli na nov način života, već i kako biste odredili šta vama najbolje odgovara.
Za početak, krenite s unošenjem malih promena u svoje svakodnevne obroke - malo-pomalo povećavajte količinu namirnica biljnog porekla u svojoj ishrani. Zapamtite, za gotovo svaku vrstu hrane postoji biljna alternativa i sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara.
Možete započeti s uklanjanjem mesa ili mlečnih proizvoda s jelovnika jedan dan nedeljno, pa to postepeno povećavati na dva, tri, četiri dana nedeljno. Možete čak pokušati da menjate jedan po jedan proizvod tako da kravlje mleko zamenite bademovim ili sojinim ili maslac kokosovim uljem. Opcija je mnogo, samo pronađite svoj tempo.
Hranite se zdravo i kvalitetno
Veganska ishrana ne znači automatski i da je zdrava jer postoje veganske verzije gotovo svake vrste brze hrane koja vam padne na pamet. Važno je da jedete široku paletu biljne hrane i svakodnevno konzumirate uravnotežene obroke koji uključuju niz zdravih namirnica.
Tako ćete, na primer, iz pasulja dobiti proteine i vlakna, a iz lisnatog povrća vitamine A, C i K. Birajte namirnice svih boja kako biste iskoristili sve njihove dobrobiti - paradajz u sebi sadrži likopen koji je dobar za srce, borovnice sadrže antocijanine koji pospešuju rad mozga, a batat u sebi krije mnogo vitamina A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju.
Isprobajte neke nove recepte
Počastite svoje nepce novom hranom i novim ukusima. Izađite iz sopstvene zone udobnosti i otkrijte neke nove recepte jer postoje hiljade i hiljade veganskih recepata iz svih krajeva sveta. Dakle, bez obzira na vaš ukus, sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati.
Uz to, dobra stvar je da ne morate biti vrhunski kuvar ili profesionalac kako biste to ostvarili. Bićete prijatno iznenađeni kada saznate koliko toga zapravo možete pripremiti od najjednostavnijih namirnica koje se već nalaze u vašem špajzu i frižideru.
Neka povrće postane zvezda vaših obroka
Ljudi se često fokusiraju na ono što ne mogu da jedu kada su na biljnoj ishrani i misle da previše propuštaju, umesto da se fokusiraju na ono što mogu da jede, a što je vrlo ukusno i zdravo. Istina je da jedan dobar i ukusan obrok ne mora biti fokusiran na meso.
I povrće može biti zvezda svakog obroka, a obroci prepuni povrća najbolji su izbor - povrće je puno vitamina (poput A i K) i minerala (poput kalijuma), nije visokokalorično, a budući da je bogato vlaknima, može vam pomoći da se dugo osećate sito.
Ne oklevajte da tražite pomoć
Pitate se gde možete kupiti vegansku čokoladu? Kako ispeći kolač bez jaja? Kako razgovarati sa svojim bližnjima o veganstvu? Zapamtite da niste sami. Danas je na internetu dostupno mnoštvo informacija, ali i slobodno pitajte druge za savet. Povežite se s ostalim veganima na društvenim mrežama - mnogi će vam rado pomoći.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
8
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 5
Boka
Bezelbub
Novsadjanka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar