Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.
Foto: Pixabay
San je osnovna ljudska potreba, ali ne dobijaju ga svi dovoljno. Prema Američkom udruženju psihijatara, samo u SAD-u poremećaji spavanja pogađaju više od 50 miliona ljudi.
Ako redovno imate problema da zaspite, znate koliko to iskustvo može biti frustrirajuće. Dobra vest je da postoje prirodni lekovi za spavanje, uključujući i one neočekivane poput konzumiranja hleba od kiselog testa. Za razliku od običnog hleba napravljenog s komercijalnim kvascem, kiselo testo koristi starter vode i brašna ostavljenih da fermentišu oko sedam dana.
Kao prvo, hleb od kiselog testa može razmaziti vaša creva. S druge strane, može sprečiti porast šećera u krvi. Zajedno, te osobine čine hleb od kiselog testa vrijednim jedenja za kvalitetniji san.
Što vaša creva optimalnije funkcionišu, to može imati veći uticaj na druge aspekte vašeg zdravlja i dobrobiti, uključujući vašu sposobnost rekuperativnog sna. U početku može izgledati malo čudno povezati ono što se dešava u želucu sa onim što se dešava u mozgu. Međutim, prema pregledu iz 2022. u "Sleep Medicine Reviews", zdravlje stomaka i san mogu biti isprepleteni. Nalazi su pokazali da poremećeni obrasci spavanja mogu dovesti do poremećaja creva, i obrnuto. Istraživači su zaključili da bi fokusiranje na zdravlje creva moglo biti jedan od načina da se smanji poremećaj spavanja.
U studiji iz 2019. objavljenoj u "PLoS One", istraživači su ispitali mogu li različiti mikrobiomi creva poboljšati san. Utvrdili su da kada se creva hrane hranjivim materijama koje daju podršku zdravlju creva, to može pozitivno uticati na zdravlje sna. Registrovana dijetetičarka Bet Červoni raspravljala je o nauci i važnosti varenja iza fermentacije hleba od kiselog testa.
Červoni je pojasnila: "Fermentacija stvara prebiotike koji hrane zdrave bakterije u vašim crevima. Dakle, svi ti prebiotici u hlebu od kiselog testa mogu potencijalno podržati zdravlje creva, što može uticati na san".
Valja napomenuti da izbalansirani mikrobiom creva može pružiti dodatne prednosti osim boljeg sna. U članku iz 2019. u časopisu "Nutrients" istraživači su predstavili ideju da zdrava creva mogu smanjiti rizik od brojnih bolesti počev od depresije i srčanih bolesti do dijabetesa. Ako je tako, jedenje kiselog testa, naravno, moglo bi biti korisno pre spavanja.
Što se tiče sposobnosti hleba od kiselog testa za održavanje šećera, hleb se smatra hranom s niskim glikemijskim indeksom, kao što je navedeno u studiji iz 2021. godine u časopisu "Foods". Hrana s niskim glikemijskim indeksom manje opterećuje telo jer vari šećere, što može dovesti do poboljšanja spavanja.
Uz to, studija iz 2019. u "American Journal of Lifestyle Medicine" proučavala je vezu između šećera i spavanja kod žena na fakultetu. Studija je otkrila da su mlade žene koje su konzumirale puno dodanih šećera izjavile da imaju lošiji kvalitet sna od njihovih kolega koje to nisu činile. Još jedna studija iz 2019. u "American Journal of Clinical Nutrition" došla je do sličnog zaključka.
Na kraju, samo jedno parče hleba od kiselog testa neće obnoviti vaš ciklus sna. Međutim, možda bi bilo vredno uključiti ga u dobro balansiranu ishranu. Kada se kombinuje sa drugom hranom pogodnom za spavanje, hleb od kiselog testa mogao bi biti deo tajne za kvalitetan san.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
4
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar