Žumance može biti različitih nijansi - evo šta to govori o kvalitetu jaja
Jaja su mnogima omiljeni doručak i sigurno svi znamo da boja žumanceta nije uvek ista.
Foto: Pixabay
Postoje brojne predrasude o tome šta boja žumanceta govori o kvalitetu jaja, ali jedan od faktora koji najviše utiče na to je hrana koju jedu kokoške, prenosi RTS.
U jednoj studiji objavljenoj 2022. istraživači su se bavili bojom žumanaca dve grupe kokošaka. Jedna grupa je hranjena osnovnom ishranom, dok je druga grupa hranjena osnovnom ishranom plus dodatkom hrani sa karotenoidima. Boja žumanaca druge grupe se značajno razlikovala u pogledu jačine žute boje žumanceta.
Boja žumanca je više povezana sa hranom kokoške, za razliku od ukupne nutritivne vrednosti tog jajeta. Hranljivu vrednost jajeta određuju faktori kao što su sadržaj proteina, profil aminokiselina i sadržaj vitamina i minerala.
Žumanca mogu biti od bledo žute do tamno narandžaste, a ona koja su snele zdravije kokoške će imati više karotenoida i žumance će biti duboke zlatne boje. Dakle, da bi dobila zlatno-žuto žumance, kokoška treba da dobije kvalitetnu hranu, da bude ispravno uzgajana i najvažnije, da bude zdrava.
Kako se meri boja žumanceta
Nekada je znak kvaliteta jaja bila gotovo narandžasta boja žumanceta. Posle Drugog svetskog rata hrana za živinu u Evropi je bila zasnovana na pšenici, što je značilo da žumanca nisu bila dovoljno žuta za evropske potrošače.
Amerikanci su uspostavili jedinstven standardizovani sistem za merenje boje žumanaca od farme do stola potrošača. Indeks boja (DSM Yolk Color Fan) ima skalu od 16 nijansi. Navodno, idealna boja bi bila na skali od 9 do 11, mada većina smatra da što je tamnije žumance, to je i zdravije i kvalitetnije.
Tamnije žumance znači da su kokoške jele dosta hrane sa žućkasto-narandžastim biljnim pigmentom zvanim ksantofili. Kljucajući svežu travu kokoške unose i proteine od insekata koje žive u travi, kao i karotenoid i ksantofil.
Boja žumanaca prema vrsti ishrane kokošaka
Džen Houkins iz Kompanije "The American Eggs Boards" objasnila je šta različite boje žumanaca znače:
- Bledožuto žumance posledica je bogate ishrane pšenicom, ječmom ili belim kukuruznim brašnom.
- Svetlo žuto ili žuto-narandžasto žumance ukazuje na to da je kokoška imala bogatu ishranu kukuruznim brašnom.
- Jarko narandžasto žumance nastaje kada se kokoška hrani različitim biljkama i insektima, koji utiču na boju. Ova boja može da nastane i kada se u ishranu dodaju latice nevena ili crvena paprika.
Količina žuto–narandžastih karotenoida (biljnih pigmenata) u kokošijoj hrani, kao što su lutein iz brašna lucerke i zeaksantin iz ekstrakta cveta nevena, značajno utiče na boju žumanca.
Od čega se sastoji žumance?
Pedeset odsto žumanaca sastoji se od čvrstih materija u obliku lipida (oko 70 odsto) i proteina (30 odsto). Frakcije plazme i granula formiraju žumance. Obe se razlikuju po svom sastavu, jer plazma zauzima oko 80 odsto tečnog žumanca i ima velike količine lipida, dok se granule žumanca sastoje od velike količine proteina.
Sadržaj proteina u žumancima je približno 16 odsto i uglavnom se sastoji od 68 odsto lipoproteina niske gustine (LDL), 16 odsto lipoproteina visoke gustine (HDL), 10 odsto fosvitina i livetina i četiri odsto lipoproteina veoma niske gustine (VLDL).
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar