I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?
Foto: Pixabay
Evo što treba da znate o njihovom zamrzavanju i korišćenju u budućnosti. Da li je sigurno zamrzavati jaja?
"Zamrznuta jaja jednako su sigurna kao i sveža", rekao je za Food&Wine dr Brajan Labus, docent na Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu i epidemiolog zaraznih bolesti.
Međutim, kao što je primetio, ključno je imati na umu da zamrzavanje jaja ne ubija nikakve patogene, pa ćete morati da ih skuvate nakon što se odmrznu. Bakterije lako prežive smrzavanje i počeće da se šire kada im se stvori odgovarajući uslovi.
Kako zamrznuti jaja na pravi način?
Ne možete samo staviti celo jaje u zamrzivač.
"Voda u njima se širi kada se smrzavaju i popucaće ljuska, što je nepraktično kada se odmrznu", objasnio je Labus.
Napukle ljuske nose povećan rizik od izlaganja bakterijama.
"Da biste zamrznuli cela jaja, treba da ih umutite u kajganu, ulijete u posude za zamrzavanje, čvrsto zatvorite, označite broj jaja i datum i zatim zamrznute", rekla je Elisa Maloberti, menadžerka za sigurnost hrane pri American Egg Boardu.
Tvrdo kuvana jaja ne treba zamrzavati jer belanca postanu žilava i vodenasta.
Takođe možete primeniti nekoliko tehnika kako biste osigurali da zamrznuta jaja ostanu upotrebljiva u budućnosti.
Kao što je Maloberti objasnila, morate preduzeti nekoliko dodatnih koraka ako zamrzavate žumanca i belanca odvojeno.
"Žumance se zgušnjava kada se zamrzne, tako da žumancima treba dati poseban tretman. Ako ih zamrznete takva kakva jesu, žumanca će vremenom postati toliko želatinasta da će ih biti gotovo nemoguće koristiti prema receptu", kaže Maloberti.
Kako biste to sprečili, Maloberti kaže da treba umutiti ili osminu kašičice soli ili jednu i po kašičicu šećera ili kukuruznog sirupa na jednu četvrtinu šoljice žumanca (oko četiri žumanca). Zatim na posudu označite broj žumanaca, datum i količinu soli (ako ih koristite samo za glavna jela) ili zaslađivač (ako ih koristite za kolače ili deserte).
Što se tiče belanaca, Maloberti savetuje da jednostavno razbijete i odvojite jaja jedno po jedno, pazeći da žumance ne ostane u belancima. Zatim belanca ulijte u posude za zamrzavanje, dobro ih zatvorite, označite brojem belanaca, datumom i zamrznite. Maloberti je čak ponudila ovaj savet: "Za brže odmrzavanje i lakše merenje, prvo zamrznite svako belance u standardnoj posudi za led, a zatim ga prebacite u posudu za zamrzavanje."
Kako odmrznuti i koristiti zamrznuta jaja?
Kako je napomenuo Labus, kao i kod svega što se odmrzava, važno je paziti na temperaturu hrane tokom procesa. Hranu nikada ne treba odmrzavati na pultu na sobnoj temperaturi. Umesto toga, ako su jaja zamrznuta i zatvorena u vodonepropusnoj kesi, ostavite ih da se odmrznu u frižideru ili pod hladnom vodom.
Maloberti takođe kaže da žumanca ili cela jaja treba koristiti čim se odmrznu. Odmrznuto belance može se bolje umutiti ako ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi otprilike 30 minuta.
Važno je napomenuti da se, kako bi se izbegao rizik od bolesti, odmrznuta smrznuta jaja smeju koristiti samo u jelima koja se temeljno kuvaju.
"Baš kao i kod svežih jaja, ne bi trebalo jesti nekuvane proizvode koji sadrže sirova jaja", kaže Maloberti.
Prema američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA), smrznuta jaja mogu se čuvati do godinu dana u kućnom zamrzivaču.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar