Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Foto: Pixabay
Naime, kuvar Martin Sorž je za kulinarski portal "Food & Wine" otkrio da to ne radi baš uvek.
"Svaki put kad recept zahteva da prosejem sastojak kao što je višenamensko brašno, budem skeptičan. Moram li stvarno da izvadim dodatni alat koji je notorno težak za čišćenje", rekao je on.
Istina je da često možete zanemariti ovaj korak, koji zahteva da suvi sastojak progurate kroz cediljku ili sito kako biste se rešili grudvica, bez uticaja na teksturu i ukus vaših peciva. Međutim, postoje izuzeci. Niko ne želi da ima posla s grudvastom glazurom ili da zagrize gorku kuglicu suvog kakaovog praha.
Zbog toga se često postavlja pitanje: "Zašto recepti ponekad zahtevaju prosejavanje suvih sastojaka i kada je to zaista potrebno?"
Pre modernih procesa mlevenja, brašno i drugi mleveni sastojci mogli su sadržavati predmete poput kamenja ili insekata koje je trebalo prosejati. Zato ćete u tradicionalnim receptima često videti izraz "prosejano brašno".
S modernim propisima o mlevenju i sigurnosti hrane, prosejavanje je postalo manje važno. Zapravo, većina brašna koja kupujete u prodavnici prethodno je prosejano.
Danas se prosejavanje prvenstveno radi da se uklone grudvice.
S druge strane, neki sastojci kao što su kakao prah, šećer u prahu, brašno za kolače, prašak za pecivo, bademovo brašno i mleveni đumbir, skloni su stvaranju grudvica.
Osim ako se ne radi o svežoj kesici, uvek je potrebno prosejati šećer u prahu i kakao prah kako bi osigurali da se ravnomerno uklope u testa ili glazure.
Suvi sastojci takođe se mogu stisnuti i formirati grudvice tokom vremena. Ako vam je brašno nekoliko meseci stajalo u ostavi, prosejte ga pre nego što ga dodate u recept. Takođe, možete odlučiti da prosjete brašno za testo koje je sklono stvaranju grudvica, kao što je testo za palačinke.
Prosejavanje posvetljuje brašno, što mu pomaže da se lakše i brže uklopi u lagano testo bez izduvavanja. Pažljivo prosejte brašno ako ga dodajete u pahuljasto testo ili testo za kolače na bazi belanaca, piše Klix.ba.
Mnogi će pekari prosejati suve sastojke kao što su brašno, prašak za pecivo i začini kako bi bili sigurni da su ravnomerno raspoređeni. Preporučuje se da mešate sastojke najmanje 30 sekundi nakon što ih prosejete.
Ako recept zahteva prosejavanje, možete koristiti namensko sito, alat s ručicom ili mehanizmom za stiskanje koji meša brašno i pomaže mu da propadne kroz mrežicu. Ako stvarno želite da budete precizni, možete koristiti sito s određenim brojem otvora, koji označava koliko će fino prosejati vaše brašno.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
5
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Cene kafe arabika pale na najniži nivo u poslednjih mesec dana
21.09.2025.•
1
Cene kafe arabika pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana - 3,6 dolara po funti, što je oko osam dolara (6,8 evra) po kilogramu.
Komentari 1
predrag
Kao masinc ponekad sam gledao zene kako prosejavaju brasno..i nekada nadju povezane vece strukture larvi crva ..
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar