Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Foto: Pixabay
Naime, kuvar Martin Sorž je za kulinarski portal "Food & Wine" otkrio da to ne radi baš uvek.
"Svaki put kad recept zahteva da prosejem sastojak kao što je višenamensko brašno, budem skeptičan. Moram li stvarno da izvadim dodatni alat koji je notorno težak za čišćenje", rekao je on.
Istina je da često možete zanemariti ovaj korak, koji zahteva da suvi sastojak progurate kroz cediljku ili sito kako biste se rešili grudvica, bez uticaja na teksturu i ukus vaših peciva. Međutim, postoje izuzeci. Niko ne želi da ima posla s grudvastom glazurom ili da zagrize gorku kuglicu suvog kakaovog praha.
Zbog toga se često postavlja pitanje: "Zašto recepti ponekad zahtevaju prosejavanje suvih sastojaka i kada je to zaista potrebno?"
Pre modernih procesa mlevenja, brašno i drugi mleveni sastojci mogli su sadržavati predmete poput kamenja ili insekata koje je trebalo prosejati. Zato ćete u tradicionalnim receptima često videti izraz "prosejano brašno".
S modernim propisima o mlevenju i sigurnosti hrane, prosejavanje je postalo manje važno. Zapravo, većina brašna koja kupujete u prodavnici prethodno je prosejano.
Danas se prosejavanje prvenstveno radi da se uklone grudvice.
S druge strane, neki sastojci kao što su kakao prah, šećer u prahu, brašno za kolače, prašak za pecivo, bademovo brašno i mleveni đumbir, skloni su stvaranju grudvica.
Osim ako se ne radi o svežoj kesici, uvek je potrebno prosejati šećer u prahu i kakao prah kako bi osigurali da se ravnomerno uklope u testa ili glazure.
Suvi sastojci takođe se mogu stisnuti i formirati grudvice tokom vremena. Ako vam je brašno nekoliko meseci stajalo u ostavi, prosejte ga pre nego što ga dodate u recept. Takođe, možete odlučiti da prosjete brašno za testo koje je sklono stvaranju grudvica, kao što je testo za palačinke.
Prosejavanje posvetljuje brašno, što mu pomaže da se lakše i brže uklopi u lagano testo bez izduvavanja. Pažljivo prosejte brašno ako ga dodajete u pahuljasto testo ili testo za kolače na bazi belanaca, piše Klix.ba.
Mnogi će pekari prosejati suve sastojke kao što su brašno, prašak za pecivo i začini kako bi bili sigurni da su ravnomerno raspoređeni. Preporučuje se da mešate sastojke najmanje 30 sekundi nakon što ih prosejete.
Ako recept zahteva prosejavanje, možete koristiti namensko sito, alat s ručicom ili mehanizmom za stiskanje koji meša brašno i pomaže mu da propadne kroz mrežicu. Ako stvarno želite da budete precizni, možete koristiti sito s određenim brojem otvora, koji označava koliko će fino prosejati vaše brašno.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
8
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 1
predrag
Kao masinc ponekad sam gledao zene kako prosejavaju brasno..i nekada nadju povezane vece strukture larvi crva ..
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar