Božić u Srbiji

Pravoslavni vernici u Srbiji u petak slave Božić.

Pravoslavni vernici u Srbiji u petak slave Božić. Mir Božiji, Hristos se rodi! - je tradicionalni pozdrav u većini domova.

Po tradiciji, Božićno jutro počinje vrlo rano. Domaćica dočekuje položajnika, prvu osobu koja joj prema starom verovanju, ulazeći u kuću, donosi sreću, blagostanje, mir i dobru volju. Za položajnika se obično bira dete, jer ima čisto, bezazleno srce ispunjeno ljubavlju.

Pre ručka se zamesi i ispeče česnica - pogača, proja ili orasnica. U nju se ubacuje metalni novčić, a ukućanin koji je pronađe biće prema verovanju naročito srećan u godini koja je na pragu.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej je u božićnoj poslanici pozvao sve vernike da ovaj praznik provedu u slozi i miru. Patrijarh je deo ovogodišnje poslanice, kao i ranijih godina, posvetio stanju na Kosovu, položaju srpske zajednice tamo i posebno se osvrnuo na izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

"Strašni zločini trgovanja ljudskim organima nevinih srpskih žrtava mržnje i terora odvijao se uz ravnodušno, u mnogim slučajevima saučesničko, ćutanje predstavnika međunarodne zajednice. A oni su itekako znali šta se stvarno dešava na terenu. Ali istina i Božija pravda uvek imaju poslednju reč. To nam jemči rođenje Hristovo. To osećamo i znamo", rekao je partijarh u Božićnoj poslanici.

Po zakonu o državnim i drugim praznicima, Božić je u Srbiji neradni dan.

  • dusica palic

    13.12.2011 17:14
    poruka
    mir bozji. hristos se rodi.
    javljam se iz kanade. u ovoj lepoj zemlji vec slave bozic )katolicki). lepo je to videti.
    uskoro ce i nas veliki praznik -bozic.
    radujemo se tome svi mi u kanadi.
    svima mojima u srbiji srecni nailazeci praznici.
    slava bogu i hristu spasitelju.
  • Marina

    07.01.2011 18:39
    @Branislav
    Sram da Vas bude! Odakle Vam pravo da pozivate ljude da se zatvore u kuce i tolerisu divljanje koje nema nikakve veze sa obicajima? Nisam primetila da svestenici gadjaju petardama prolaznike a i nesto se ne secam da se ovako divljalo pre 20-30 godina a i tada su ljudi proslavljali Bozic.
    Uostalom zar period posta ne znaci jos nesto osim promene nacina ishrane?

  • Бранислав

    07.01.2011 10:52
    Мир Божји ! Христос се роди !
    Мир Божји ! Христос се роди !

    За оне који су "шокирани" понашањем Новосађана треба да знају да је обичај и то вишевековни да се уочи Рођења Христа Богомладенца пуца из прангија јер се најављује најрадоснији догађај код Хришћана Рођење Спаса нашега Исуса Христа...дакле онима којима је то сметало требало је да се затворе у кућу спусте ролетне и гледају Б92 или неку другу "толерантну" телевизију...
    Оној већини која познаје обичаје у Православном Српском народу и који се синоћ нису "уплашили" желим срећне Божићне празнике и Мир Божји - Христос се роди !
    Бранислав из Новог Сада....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.