Srbija među 13 zemalja koje nisu završile digitalizaciju

Prelazak na digitalno emitovanje TV signala sa analognog do kraja 2012. godine okončalo je 26 od 39 evropskih zemalja među kojima nije Srbija.
Prelazak na digitalno emitovanje TV signala sa analognog do kraja 2012. godine okončalo je 26 od 39 evropskih zemalja među kojima nije Srbija.

U Srbiji je prvobitno planirano da emitovanje isključivo digitalnog TV signala počne u aprilu 2012. ali je počelo jedino probno emitovanje.

Preporučeni rok u EU da do kraja 2012. završe prelazak na digitalno emitovanje nije ispunilo ni nekoliko članica Unije ali su zato neke zemlje van EU, poput Hrvatske, Švajcarske, Norveške i Islanda, završile digitalizaciju.

Podaci pokazuju da je gledaocima u Evropi na raspolaganju više od 11.000 TV kanala a digitalizacija će im omogućiti bolji kvalitet zvuka i slike, raznovrsniji sadržaj i više TV programa.

Sporazumom GE06 pod okriljem Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), agencije UN, evropske zemlje obavezale su se da do 17. juna 2015. pređu sa analognog na digitalno emitovanje TV signala. Srbija je taj sporazum potpisala 2006. godine.

Prema oceni iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, digitalizacija u Srbiji je u "kritičnoj fazi", što je posledica ozbiljnih problema i otvorenih pitanja iz ranijeg perioda.

Među problemima, kako je za Euraktiv Srbija rekao državni sekretar za telekomunikacije Stefan Lazarević, jesu i neprecizno definisane pojedine karakteristike distribucione mreže za digitalno emitovanje i nedostatak nekih zakonskih i podzakonskih akata, kao i glavnih projekata za uspostavljanje distribucione mreže.

Lazarević je ukazao i na prezagušenost radio-frekvencijskog spektra Srbije, što dodatno otežava proces prelaska sa analognog na digitalno emtiovanje.

Takođe, usled manjka slobodnih frekvencija ne može da se koristi sva oprema dobijena od EU u okviru projekta "Podrška procesu prelaska na digitalno emtiovanje u Srbiji".

Državni sekretar je naglasio da se Srbija nalazi u goroj situaciji od drugih zemalja što se tiče stanja predajničkih lokacija, jer su mnoge bile oštećene u bombardovanju, a nedostaje i detaljna analiza stanja lokacija predviđenih da budu deo mreže za digitalno emitovanje.

Da bi se proces digitalizacije pokrenuo, Ministarstvo je formiralo Radnu grupu u kojoj su i predstavnici Republičke agencija za elektronske komunikacija (RATEL) i preduzeća Emisione tennika i veze (ETV) sa ciljem da se ubrzaju aktivnosti na prelasku na digitalni signal.

Državni sekretar za telekomunikacije kazao je da veliku podršku na projektu pruža EU zahvaljujući čijoj donaciji je, između ostalog, nabavljena i instalirana oprema na nekoliko lokacija, odnosno uspostavljena inicijalna mreza za emitovanje digitalnog signala.

U Ministarstvu se nadaju da će Srbija uspeti da ceo posao završi do juna 2015. i dodaju da u narednih nekoliko meseci treba da pripreme detaljan plan prelaska na digitalno emitovanje kojim će biti precizirana dinamika prelaska pojedinačnih regija.

Prošle godine prelazak na digitalnu TV u EU okončali su Irska, Velika Britanija, Italija, Litvanija, Portugalija i Slovačka, čime je ukupan broj članica EU koje su to uradile dostigao 22. Ove godine na digitalnu TV treba da pređu Grčka, Poljska i Bugarska, Mađarska bi to trebalo da uradi ove ili sledeće godine, a Rumunija 2015.

Van EU, u 2013. prelazak sa analognog na digitalni signal trebalo bi da okonča Makedonija, dok bi Bosna i Hercegovina taj posao trebalo da završi sledeće godine.

Crna Gora, Albanija, Rusija i Turska planirale su da pređu na emitovanje digitalnog TV signala u 2015. godini i tako ispune rok iz sporazuma GE06.

  • MasTVers

    16.03.2013 09:12
    BičeBiče
    Biče signala iz Bjelorusije a i šire!
  • Ivan

    16.03.2013 07:23
    @Па сад - mo'š misliti...
    ja sam pre dve godine uveo digitalnu i od onda samo nju gledam...
    mo'š misliti raspored ti se ne sviđa. i onako ne gledaš više od 20 kanala, a toliko valjda možeš zapamtiti gde su.
    ako imaš noviji (neki LCD) TV uređaj onda sigurno imaš dosta lošiju sliku na analognoj jer tjuneri na takvim uređajima zahtevaju dosta jak signal...
    na mom (a i još kod dosta mojih drugara) TV-u je razlika između analogne i digitalne TV (u pogledu slike) vrlo velika. druga stvar je što digitalna televiziji daje dosta drugih mogućnosti ali to nije tema...

    inače što se tiče digitalizacije ovo bi možda mogla da bude prilika da se omogući onima koji ne žele da plaćaju RTS da ga ne gledaju (ima pametnih neka smisle kako, nekako vežu za broj računa za struju....) ali mislim da nam neće pružiti to zadovoljstvo.
    takođe mislim da ne žure sa digitalizacijom jer onda neće moći da ispiraju mozak onom napaćenom narodu dole po srbiji koji veruje da je RTS jedini kanal na svetu...
  • novosadjan

    15.03.2013 22:46
    dobili opremu ali ne znaju da koriste drugim recima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.