Svaka treća porodica u Srbiji bez dece

Gotovo svaka treća porodica u Srbiji nema dete, a najveći broj bračnih partnera koji ovom svetu neće ostaviti naslednike živi u ruralnim sredinama, glasi najalarmantniji podatak Republičkog zavoda za statistiku, koji je izveden iz poslednjeg popisa stanovništva.
Gotovo svaka treća porodica u Srbiji nema dete, a najveći broj bračnih partnera koji ovom svetu neće ostaviti naslednike živi u ruralnim sredinama, glasi najalarmantniji podatak Republičkog zavoda za statistiku, koji je izveden iz poslednjeg popisa stanovništva.

Uvid u demografske grafikone svedoči da 33,3 odsto bračnih parova u seoskim sredinama nema naslednika porodičnog domaćinstva, dok svaki četvrti bračni par u gradskim nema potomstvo.

Gotovo 300.000 majki samo gaji dete, a najviše ih je u Beogradu - 17 odsto. Na drugoj strani, svega 3,6 odsto očeva sami podižu decu.

Činjenicu da svaki treći bračni par u Srbiji nije ostavio naslednike porodičnog prezimena demograf Ivan Marinković sa Instituta društvenih nauka tumači kao logičnu posledicu činjenice da Srbi spadaju u staru populaciju - različiti parametri govore da smo mi peta ili deseta najstarija populacija na svetu. "S obzirom na to da je broj starijih od 65 godina za 12 odsto veći od broja mlađih od 15 godina u našoj zemlji, mislim da će sledeći popis stanovništva pokazati još katastrofalnije rezultate i ukazati na činjenicu da raste broj porodica bez dece. Pripadnici "bebi bum" generacije, koja je rođena posle Drugog svetskog rata, za sobom su ostavili najveći broj naslednika, a u Srbiji se već dve decenije beleži negativan prirodni priraštaj. Tome treba dodati i činjenicu da veliki broj porodica ima samo jedno dete - sve veći broj žena nakon 30 godine stupa u brak, zbog čega se njihov reproduktivni period skraćuje na devet godina", upozorava Marinković za Politiku.

"Kada se podaci o broju porodica bez dece ukrste sa brojem samohranih očeva i majki i brojem vanbračnih zajednica, to jest sa brojem žena koje na porođaj odlaze bez burme, dolazimo do zaključka da klasična porodica koju čine mama, tata i dete polako odlazi u istoriju. Ali, to nije srpski fenomen već je evropski trend - u skandinavskim zemljama, primera radi, polovina partnera živi u vanbračnoj zajednici, a beleži se i značajan porast jednoroditeljskih porodica. Zbog toga se u psihologiji više ne govori o kategoriji potpunih ili nepotpunih porodica, već o funkcionalnim ili nefunkcionalnim porodicama", ističe psiholog Spomena Milačić.

  • novosadjan

    12.12.2013 00:51
    izgleda da je ovde pozeljno praviti sirotinju i bedu
  • 11.12.2013 10:11
    Kondomi, ljudi, kondomi
    Ta priča - "bela kuga", "Srbija zemlja starih" - perfodna je poruka političara da narodu kaže: "Je*ite se, stoko!". I sa ovim mladima ne znamo šta ćemo - nemaju posla, nemaju šta da jedu, pa još i decu da počnu da prave... Da imam 25-30 godina otišla bih odavde momentalno. Imam 50 godina - suprug i ja nemamo posla, a decu mi hrane i školuju roditelji (samo da požive starci da porodično ne pocrkamo). Nikada neću dobiti ni posao, a ni penziju. Moj život je okončan. Mogu samo da biram kako ću da krepam. Možda doguram do obnove Žeželjevog mosta, pa se ritnem preko ograde na dan otvaranja... Eventualno...
  • Zoe

    11.12.2013 09:44
    Dedamrazarina
    Srbija se zadužuje 143 e u sekundi.Jel treba da rađamo robove koji će pljačku i bahatost da vraćaju???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.