Gradonačelnik: Grejanje je sada dobro

U Novom Sadu više nema problema sa grejanjem, tvrdi gradonačelnik, Igor Pavličić.  
U Novom Sadu više nema problema sa grejanjem, tvrdi gradonačelnik, Igor Pavličić. Komunalna policija je u toku jučerašnjeg dana obilazila sa ekipama "Toplane" sve stanove koji su prijavili da imaju problema sa grejanjem, a posao će biti dovršen danas, kaže gradonačelnik.

"Građani su bili zadovoljni, po svim prijavama smo izašli i grejanje u gradu je sada kao što je bilo i pre sedam dana. U stanovima je bilo 19 ili 20 stepeni, a već kasnije posle podne su temperature bile 21 i više", kaže Pavličić.

Pavličić tvrdi da su svi problemi ispravljeni u toku jučerašnjeg dana i da Novosađani danas imaju vrlo malo pritužbi na temperaturu u stanovima. I predsednik Skupštine grada, Aleksandar Jovanović, kaže da je obavešten kako je u većini stanova dovoljno toplo, ali i da grad mora da pronađe rešenje za problem grejanja. Smanjene subvencije Toplani jesu jedan od razloga situacije u kojoj se nalaze Novosađani, kaže Jovanović. "Nije problem ako se mi dogovorimo da u stanovima bude 24 stepena, tako ćemo i grejati, ali će onda morati da se izdvoje znatno viša sredstva za daljinsko grejanje", objašnjava on.

Problem je, međutim, što se većina građana, koja nije zadovoljna grejanjem, ne žali na to da temperatura u njihovim stanovima nije 20 stepeni, nego na činjenicu da im je do pre nedelju dana grejanje bilo neuporedivo jače. Gradonačelnik Pavličić kaže da se gradska odluka o minimalnoj temperaturi neće menjati, nego očekuje da će problem rešiti sistem naplate grejanja po utrošku, koji bi trebalo da bude usvojen na martovskom zasedanju gradske Skupštine, ali će stupiti na snagu tek za godinu dana.

"Ista količina energije se isporučuje svim zgradama, ali su temperature juče bile različite. U nekim stanovima je 19, a u nekim 24 stepena i to pokazuje da je problem u drvenariji ili izolaciji", objašnjava gradonačelnik.

Toplana: Temperatura po standardima

Da je temperatura u stanovima, prema jučerašnjim merenjima, u granici od 20 stepeni, tvrdi i "Toplana". Od 23 stana u kojima se juče popodne merila temperatura, samo u jednom je bila niža za peti deo stepena od standarda koji je propisan odlukom Skupštine grada, kažu u "Novosadskoj toplani".

U ovom gradskom preduzeću dodaju da je, bez obzira na povoljne rezultate koje je utvrdila komisija prvog dana kontrole, direktor Toplane, Vladimir Jelić, odlučio da razreši rukovodioca odeljenja za distribuciju i predaju toplotne energije. Taj potez opravdan je učestalim pritužbama gradana da im je hladnije nego prošle godine, te zbog činjenice da je u nešto manje od četiri odsto ranije kontrolisanih stanova na Novom naselju, Detelinari i Satelitu, temperatura bila niža od propisane.

U Toplani navode i da, iako gradska odluka ne definiše tačnu temperaturu koja je minimalna u stanovima, u njoj se poziva na SROS U.J5.600 standard, koji precizira da u dnevnim boravcima i radnim sobama temperatura treba da bude 18-20, u spavaćim sobama 15-18, kuhinjama 16-18, a u kupatilima 22 stepena.

Komentari 112

  • snezana

    06.02.2011 15:52
    opet zavrnuli!
    Danas malo sinulo sunce i vec su zavrnuli radijatore, sada je 17 casova a grejanja uopste nema, grejem se od zagusljivog vazduha i elektricnog sporeta, a kad stigne racun shvaticemo da su nam prodali maglu a ne toplotu!
  • Danilo-Satelit

    01.02.2011 22:45
    Grejanje je par dana bilo dobro,sada je ponovo hladno u stanovima!
  • isidor ovdašnji

    01.02.2011 20:35
    u skladu s propisi
    Što reko njihov ortak Šojić:"Jesam,mućkao sam,al ja sam mućkao u skladu s propisi!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti