Danas je Svetski dan pice

Svetski dan pice obeležava se 9. februara, u čast najpoznatijeg italijanskog specijaliteta koji je postao "omiljena" brza hrana širom sveta.
Pica podrazumeva tanko ispečeno testo na kome je pelat (paradajz) i sir. Danas se pica pravi sa raznim prilozima, pa tako možete jesti picu sa ananasom, morskim plodovima...
 
Prema legendi, kraljica Margarita Savojska zatražila je od jednog od najčuvenijih pica majstora Napulja da smisli neko jelo za narod. Rezultat je bila pica sa bojama koje su predstavljale nedavno ujedinjenu Italiju: zeleni bosiljak, bela mocarela i crveni paradajz. 
 
Pica "napolitano" karakteristična je po hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u rerni na drva, gustini testa i kiselkastom ukusu paradajza uz dodatak origana, belog luka, bosiljka i mocarele. Podloga za picu ne sme da bude deblja od tri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom.
 
Napolitana je izmišljena u ovom gradu između 1715. i 1725. dok je prva pica "margarita" pripremljena tek 1889.
 
Italija je kandidovala napolitansku picu za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Glasanje je ove godine.

Teme

PICA
  • zevsopulos

    10.02.2017 13:15
    a cevapi, pljeske
    kad ce dan cevapa, pljeski, girosa i ostalog rostilja? Meni piza i nije nesto pogotovo ova bez mesa al reklama za istu je strasna. lepo covek da pomisli kako ovi italijani nemaju nista sa cim da se podice kad su toliko zapeli za pize.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.