Vanila se sve teže nalazi

Vanila je jedan od najpopularnijih začina, ali u posllednje vreme proizvode s tom slatkom aromom sve je teže naći.
Vanila se sve teže nalazi
Foto: Pixabay
Nestašici vrednog začina počeli su da se prilagođavaju kuvari i tržište. Cena vanile u veleprodaji tako se kreće do 600 dolara po kilogramu, sa samo nekoliko godina ranije bila je nekoliko puta niža. 
 
Madagaskar koji proizvodi 85 odsto vanile je glavni svetski snabdevač. Ona čini 20 odsto ukupnog izvoza Madagaskara, a njenu cenu povećava i ne baš tako lak uzgoj ove biljke iz roda orhideje. 
 
Treba joj između tri i četiri godini da sazri. Svaki cvet otvara se tek jednom godišnje i to na svega nekoliko sati, pa se oprašivanje vrši ručno. Devet meseci posle beru se skoro zrele zelene mahune pune sitnih semenki. Plodovi se suše se na suncu ili ispiraju u vrućoj vodi. Posle toga ide proces vrenja a na površini mahuna se stvraju sitni beli kristalčići intezivnog mirisa. 6.000 ručno oprašenih cvetova daje otprilike šest kilograma zelenih mahunarki iz kojih se dobije jedan kilogram sušenih semenki. Cenu je odredila vlada, a postoji i vanila kartel. 
 
Visoke cene naterale su mnoge otkupljivače da se okrenu jeftinijoj, posebno onoj koja raste na području Indonezije. To je dovelo do toga da su veliki prehrambeni divovi poput Unilevera, Mondeleza i Nestlea počeli da koriste sintetičku vanilu. 
 
To za Madagaskar nije jedini problem, jer usled otkazivanja narudžbina, mnogi farmeri su ostali bez posla. Dodatno, počele su krađe na postojećim, sada vrednim usevima pa su vlasnici počeli da beru plodove mnogo ranije čime zapravo uništvaju kvalitet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.