Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

NIS ulaže 400 miliona evra u zaštitu životne sredine

Naftna industrija Srbije (NIS) uložiće u zaštitu životne sredine do 2015. godine gotovo 400 miliona evra, što je 6,5 puta više od planiranog kupoprodajnim ugovorom, rečeno je danas na trećoj Međunarodnoj ekološkoj konferenciji o upravljanju otpadom.

Osuđena trojica "Zabranjenih"

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je trojicu pripadnika Partizanove navijačke grupe "Zabranjeni" na zatvorske kazne zbog izazivanja tuče u restoranu Sportskog društva "Partizan" u Humskoj ulici prošle godine.

Odustao od skoka sa zgrade suda

B. P. koji je jutros sa krova zgrade suda u Pančevu pretio da će skočiti nezadovoljan presudom, nakon pregovora sa policijom i sinom odustao je od svoje namere.

Niko nije tražio izručenje Miladina Kovačevića

Ministarstvu pravde Srbije nije stigao nikakav zahtev za izručenje Miladina Kovačevića Sjedinjenim Američkim Državama, niti od američkog tužilaštva, niti od bilo koje druge institucije, rečeno je danas u ministarstvu, koje je jedino nadležno za prijem takvih molbi.

Uhapšen provalnik u Čurugu

U Čurugu je u ponedeljak uhapšen Svetozar K. (1982) zbog osnovane sumnje da je počinio više krađa na teritoriji Opštine Žabalj.

Popusti za legalizaciju još godinu dana

Popusti za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata biće produženi godinu dana, kazao je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Starica poginula u udesu

Policijska uprava Sremska Mitrovica saopštila je danas da je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na autoputu Beograd -Šid poginula starica.

Sutra tri sindikata zdravstva u štrajku

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti najavio je za sutra jednočasovnu obustavu rada u zdravstvenim ustanovama, dok su preostala dva reprezentativna sindikata već u štrajku uz poštovanje minimuma procesa rada.

Falsifikovao ocene i radi za NASA-u

Fizički fakultet u Beogradu podneo je krivičnu prijavu protiv mladog naučnika Stefana Vlajkovića zbog sumnje da je falsifikovanim ocenama dobio stipendiju.

Novi pad dinara

Dinar će sutra oslabiti za 0,1 odsto i biće na najnižoj vrednosti prema evru sa srednjim kursom od 111,76 dinara za evro, uprkos tome što je Narodna banka Srbije (NBS) danas prodala 20 miliona evra, saopštila je NBS.

Odblokirani putevi nakon incidenta u Zupču

Posle gotovo dva sata odblokirani su putevi u okolini Zupča. Saobraćaj su najpre blokirali rodbina i prijatelji srpskog mladića koji je povređen oko podneva u Zupču i tako su onemogući prolaz vozila od Kosovske Mitrovice i Zvečana prema Ibarskom Kolašinu.

Vlada Srbije Vojvodini uplatila tri milijarde dinara duga

Vlada Srbije uplatila je Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine tri milijarde dinara u poslednja dva meseca, čime će u potpunosti biti izmirene zaostale obaveze prema učesnicima u projektima čija je realizacija završena, saopšteno je danas iz kabineta pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

FOTO: Otvoren Akva park u Bačkom Petrovcu

Najmoderniji i jedan od najvećih akva parkova u Evropi "Petrolend", otvoren je danas u Bačkom Petrovcu. U pitanju je prva faza izgradnje akva parka u kojoj je izgrađeno 20 velikih i malih tobogana, šest bazena za decu i odrasle, kao i dečje igralište. Vlasnik parka je slovačka firma Akva term, koja je do sada investirala preko šest miliona evra, dok će ukupna ulaganja po završetku celog projekta iznositi 22 miliona, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić. "U parku trenutno radi 40 ljudi, dok će se do početka sezone taj broj povećati na 150. Do kraja treće faze izgradnje trebalo bi da bude da bude otvoreno ukupno 500 novih radnih mesta”, rekao je Pajtić i dodao da je današnjim otvaranjem Vojvodina dobila ne samo turističku atrakciju, već da će otvaranje ovog kompleksa pozitivno uticati na poljoprivredu, saobraćaj i trgovinu. Ono po čemu se ovaj akva park razlikuje od drugih jeste topla voda koja se crpi sa dubine od 800 metara i njena temperatura je oko 40 stepeni celzijusovih, što omogućava da park već u prvoj fazi radi osam meseci godišnje. Početak izgradnje zimskog balona koji će posetiocima obezbediti nesmetano kupanje i tokom zime, predviđen je za oktobar. Druga etapa obuhvatiće izgradnju otvorenog olimpijskog bazena, četvrte toboganske kule i više zatvorenih bazena sa dodatnim atrakcijama, velnes spa i fitnes centar, dok će u finalnoj fazi biti izgrađeni kamp i hotel. Cene celodnevnih ulaznica radnim danima kreću se od 300 za decu, do 700 dinara za odrasle, dok je za đake, studente i penzionere obezbeđen popust. Vikendom su cene više i iznose između 400 i 900 dinara. Predsednik opštine Bački Petrovac, Vladimir Turan izjavio je da će Petrolend pozitivno uticati na stanovnike ovog mesta na taj način što će im omogućiti da pronađu zaposlenje i van poljoprivrede, koja je dominantno zanimanje u ovoj opštini. Najmoderniji i jedan od najvećih akva parkova u Evropi "Petrolend", otvoren je danas u Bačkom Petrovcu.

Švajcarcima vraćena Sezanova slika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije predalo je danas oko 15 sati predstavnicima švajcarskih vlasti sliku Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Seksualno zlostavljali maloletnike

Toplica P. (58) i Darko M. (38) iz Smedereva uhapšeni su zbog sumnje da su obljubili decu i nemoćnog maloletnika, kao i navodili maloletnika na prisustvovanje polnim radnjama.