Sastanak o Agrokoru: Ne preko leđa filijala

Ministri Srbije, BiH, Slovenije i Crne Gore saglasili su se da će preduzimati mere da se spreči da stabilizacija Agrokora bude na štetu kćerki-firmi.
Dogovoreno je formiranje ministarskog tima koji će svakodnevno razmenjivati informacije o stanju firmi Agrokora u tim zemljama, a biće zatražen i razgovor sa predstavnicima Vlade Hrvatske koja je uvela prinudnu upravu u Agrokor.
 
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je posle sastanka novinarima rekao da će i Slovenija uskoro usvojiti poseban zakon, "leks Merkator" kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun Agrokora, a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidele donošenje takvog zakona.
 
"U svakoj zemlji je različita situacija vezano za firme Agrokora. U BiH je 10 takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500", rekao je Šarović. On je istakao da su očekivanja učesnika današnjeg sastanka da sve firme Agrokora budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude "preko leđa" kćerki-firmi u regionu.
 
Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima Agrokor ima kompanije, jer je Merkator S, koji zapošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenačkog Merkatora. On je dodao da dogovor o zajedničkom rešenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabilizaciji Agrokora.
 
"Bićemo u svakodnevnoj komunikaciji i preduzimati zajedničke akcije. Spremni smo da razgovaramo sa predstavncima hrvatske vlade, kako bi se tamo rešila kriza Agrokora i da to ne bude na štetu kćerki-firmi", rekao je Ljajić. Po njegovim rečima, postoje zakoni koji omogućuju da se i bez "leks Agrokora" zaštite kompanije Agrokora izvan Hrvatske.
 
U sastavu Agrokora, čije je sedište u Zagrebu, posluje više od 60 firmu u regionu koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi. Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, Dijamanta, Frikoma, MG Mivele, Kikindskog mlina i Nove sloge.
  • Novosadjanin

    19.04.2017 23:02
    Zivi bili pa videli ! A vec su izvukli dobar deo nasih novaca. Svi nas sisaju, ko ovce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.