Šoškić: Ovoliko jačanje dinara nije smelo da se dogodi

Profesor ekonomije Dejan Šoškić izjavio je da je glavni razlog jakog dinara restriktivna monetarna politika u Srbiji.
Šoškić: Ovoliko jačanje dinara nije smelo da se dogodi
Foto: 021.rs
"Mi smo imali inflaciju koja je bila ispod donje granice inflacionog cilja sa relativno visokim kamatnim stopama u dinarima i sa drugim elementima monetarne politike, koji bi se mogli tumačiti da su bili restriktivniji nego što je bilo nužno. I to je u tom trenutku davalo rezultat koji su mnogi želeli, a to je stabilnost deviznog kursa”, objasnio je Šoškić.
 
Bivši guverener NBS dodaje da se sada, međutim, vidi da takva politika ima svoju cenu koja je dovela do jačanja dinara. "I ono što je vrlo važno, moramo reći, restriktivnija monetarna politika ima za posledicu ne samo jačanje dinara nego, sa druge strane, i manju ekonomsku aktivnost u zemlji", upozorava Šoškić.
 
Jačanje domaće valute smanjuje konkurentnost domaćih proizvoda i usluga na međunarodnom i domaćem tržištu. Ovakva situacija pogoduje svim uvoznicima i svim dužnicima u evrima, koji imaju prihode u dinarima, ali i špekulatnima koji zarađuju na kursnoj razlici.
 
Jačanje dinara, tvrdi Šoškić, destimuliše priliv investicija i jačanje izvoza. "Suština srpskog problema i rešenja jeste konkurentna privreda i izvoz, a tome svakako ne doprinosi jačanje domaće valute, koje nije utemeljeno na velikom izvoznom potencijalu ili uspehu u međunarodnoj razmeni nego iskuljučivo restriktivnom politikom i prilivom špekulativnog (kratkoročnog) kapitala", navodi on.
 
Šoškić smatra da ovoliko jačanje dinara nije smelo da se desi, posebno u situaciji kada imamo veću inflaciju u Srbiji nego u Evrozoni.
  • Đorđe

    23.09.2017 12:14
    Suština srpskog problema
    Postavljanjem ekonomske odgovornosti u samo središte "srpskog problema" udaljava nas od rešenja.
    Suština srpskog problema je na prvom mestu opšteprisutna pravna neodgovornost. Zatim, tu su politizacija, monopolizacija, centralizacija, nekonzistentnost komuniciranja i delovanja, izražen konformizam u ponašanju, supermenizam ili neadekvatno distribuiran autoritet odlučivanja (jedan junak radi na jednom mestu i na jednom problemu umesto više timova na svim mestima i na svim problemima).
    Profitabilnost ne treba da bude cilj nego realna posledica pravno odgovornog ponašanja svih subjekata na tržištu oslobođenom prinude ili tzv. slobodnom tržištu.
  • /

    23.09.2017 12:11
    /
    zaboravili ste kako vam se vise isplatilo trcati da kupite devize pa prodavati krajem meseca kada padne vrednost racunima

    molovi kao da prodaju zalihe a ne novu robu, oblacite se na buvljacima, gorivo kupujete na tocenje po dvoristima

    poznato?
  • /

    23.09.2017 10:03
    /
    odgovara vam jak dinar?
    a zasto vam cene nisu padale vec suprotno-sve namirnice su poskupele

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.