Oko 17.000 građana Srbije prima platu u firmama iz SAD

Oko 17.000 građana Srbije danas prima platu u američkim kompanijama.
Oko 17.000 građana Srbije prima platu u firmama iz SAD
Foto: 021
To je rečeno na tribini "Američke investicije u Srbiji - politika i ekonomija na dva koloseka" održana na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, u organizaciji časopisa "Srpska ekonomija".
 
"Američke investicije dolaze i dobrodošle su u Srbiju, koja je na mapi internacionalih investicija i američki investitori su zadovoljni. Dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje", rekao je američki ambasador Kajl Skot.
 
Ono što ambasador ističe kao najveće slabosti Srbije u očima investitora jeste pravni sistem, koji, prema njegovim rečima, ne uliva veru, zatim korupcija u zdravstvu i ostalim oblastima i loše regulisani procesi javnih nabavki. 
 
Predsednik Američke privredne komore (Amčam) Zoran Petrović se saglasio sa ambasadorom i dodao da i Amčam isto tako pokušava da ukaže na probleme i način njihovog rešavanja. Kao najveći problem ističe postojanje sive ekonomije, koja se može smanjiti isključivo pojačanom naplatom poreza. Petrović rešenje vidi u razvoju privatnog sektora. 
 
"Privatni sektor donosi poslove. Važno je da privatna ekonomija postane većinska, jer u tom slučaju svi poštuju pravila. Nužno je promeniti i način organizacije poreske službe i javnih nabavki. Javni dug se smanjio. Devizni kurs je stabilan. I stopa inflacije nas sada svrstava u normalne države. To je potencijal. Članice AmCham-a investiraju i investiraće", zaključio je Petrović. 
  • BELENYI

    22.11.2017 10:59
    OOOOOOOOO
    Opa Bajo ! Udrite sada po njima svom silom i očerupajte ih do gole kože ! Nacifrajte im poreza i poreza i poreza da ga plaćaju do mile volje !
  • Обсервер

    22.11.2017 09:35
    Имате ли и мало душе ?
    Игледа да сте се г Петровићу слизали са Вашим послодавцима, испрали су Вам мозак, па размишљате као они. Има ли ту негде места за социјално социолошку државу, раднике(робове), њихове потребе, синдикате, напредак здравства и тд ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.