Holanđanima i Hrvatima penzija veća od plate

Penzioneri u Holandiji, Turskoj i Hrvatskoj mogu da budu najzadovoljniji penzijama jer iznose više od 100 odsto radne plate, pokazala je analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sprovedena u 35 zemalja sveta.
Holanđanima i Hrvatima penzija veća od plate
Foto: Pixabay
Holandski i turski penzioneri primaju od 101 do 102 odsto radne plate kada se penzionišu, dok penzije u Hrvatskoj iznose 129 odsto radne plate, prenosi Biznis.ba.
 
Prema proceni OECD, visokim penzijama mogu se pohvaliti i Indijci koji primaju 99 odsto radne plate. Penzije u Portugaliji iznose 95 odsto radne plate, a u Italiji 93 odsto.
 
S druge strane, penzioneri u Velikoj Britaniji su u najgorem položaju s obzirom da primaju tek 29 odsto radne plate kad se penzionišu.
 
Kada su u pitanju najmnogoljudnije zemlje, Amerikanci primaju penzije u visini od 49 odsto radne plate, a Kinezi 83 odsto.
 
Ipak, iako većina tih brojeva izgleda velikodušna, zdravstveni sistemi su presudni za životni vek penzionera. Bolja zdravstvena zaštita u razvijenim i zemljama u razvoju znači da ljudi žive duže, pa samim tim i više godina primaju penziju.
 
Prema podacima Svetske banke, penzioneri u šest zemalja s najboljim penzionim i zdravstvenim sistemom žive između osam i 11 godina duže nego u ostatku sveta. Te zemlje su Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Japan, Holandija, Kanada i Australija, porenosi RTGC.
 
Najveći problem penzionih sistema u svetu su povećanje starosti u kojoj se žene mogu penzionisati. U Velikoj Britaniji neće moći biti moguće penzionisanje prije 66 godine do 2020, dok će između 2026. i 2028. starosna granica za penzionisanje biti pomerena na 67 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.